AdvertorialBlog

Gun jij jezelf een geboortecoach bij je bevalling?

Als zwangere vrouw hoor of lees je steeds vaker over een doula, oftewel een geboortecoach. Wat doen zij nou precies en hoe werkt het? Een doula is een aanvulling op jouw geboorteteam. Een ervaringsdeskundige, die naast de verloskundige of gynaecoloog staat. Zij is een vast en vertrouwd gezicht tijdens de gehele bevalling. In het ziekenhuis of thuis. Zij biedt continue emotionele steun, fysieke hulp en geeft niet-klinische adviezen. Je kan hierbij denken aan verschillende bevallingshoudingen, bewegingen, massages, drukpunten, visualisaties en ademhalingsoefeningen. Ze biedt geruststelling, lof, bemoediging en comfort. Ze geeft de partner instructies en stelt hem gerust, zodat hij jou goed kan ondersteunen. Ze bewaakt jou als barende vrouw en ze is dé bewaker van jullie wensen in geboorte. Uiteindelijk betekent dit dat jij je kan focussen op je lichaam (dus niét met wat er om je heen gebeurd) en gesterkt in jouw kracht kan bevallen.

‘Het resultaat = minder behoefte aan pijnbestrijding; minder kans op ingrepen zoals keizersnede of vacuüm-verlossing; kortere bevalling; meer tevredenheid over de geboorte-ervaring; draagt bij aan snel herstel en een goede start samen.’

Wist je dat de doula jou al tijdens je zwangerschap begeleid? Je ziet elkaar een aantal keer in aanloop naar de bevalling. Jullie werken samen met haar naar de geboorte van jullie kindje toe. In de voorbereiding helpt ze jullie o.a. bij het opstellen van een geboorteplan. Zodat jullie op het grote moment als een team samenwerken en aan een half woord genoeg hebben. Met als doel dat jij met vertrouwen je bevalling in gaat. De doula maakt altijd een persoonlijk (niet medisch) verslag van de geboorte. Het is en blijft toch een van de meest unieke en belangrijkste momenten in je leven.

‘A doula is a professional member of the mom’s support team, that will help empower the mother to have the birth she has always dreamed of.’

Arnhemse moeder Vivienne is professioneel doula, in haar praktijk ‘Mamaharten’ in Arnhem. Gestart vanuit betovering door de magie van het geboorteproces én de kracht van mama’s. Vanuit haar hart zet ze zich in voor happy & healthy mama’s en baby’s.

Mamaharten biedt persoonlijke en mindful ondersteuning voor mama’s tijdens zwangerschap, bevalling en mama zijn. Als mamacoach begeleidt ze ook mama’s in de kraamtijd of tijd daarna. Heb je een vervelende geboorte-ervaring en wil je die verwerken, dan kun je ook bij haar terecht.
Let op: steeds meer verzekeringsmaatschappijen zien het nut van zwangerschaps- en bevallingsbegeleiding, en vergoeden vanuit aanvullende dekkingen. Check je verzekering of stap over!

Binnenkort start Mamaharten met zwangerschapsmassage, Hypnobirthing en ‘2 handen op 1 buik’, de zwangerschapscursus voor alleenstaande mama’s. Meer informatie op www.mamaharten.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mamaharten.

Lees ook het interview met Vivienne, de vrouw achter Mamaharten.

Previous post

Deel 3: Winter: dit kun je allemaal doen!

Next post

Dit kun je komend weekend allemaal doen!

The Author

Redactie

Redactie