Blog

Moederkracht

Als alles lekker verloopt tijdens je zwangerschap, bevalling en het eerste jaar met je baby zal je geen behoefte voelen om op onderzoek uit te gaan over zwangerschaps- en postpartum depressie. Maar ook het ontzwangeren zelf kan veel van je vragen. Ben je hierop genoeg voorbereid? Ik krijg dagelijks verhalen te horen van vrouwen (maar ook mannen) dat het eerste jaar toch wel een lastig jaar kan zijn.

Als je dan de pech hebt overvallen te worden door een postpartum depressie, dan ziet je droomwereldje er opeens wel heel anders uit. Er kunnen zich veel dingen voordoen in deze periode waarbij de beroemde roze wolk danig wordt overschaduwd.

Een paar weken geleden was bij operatie live een keizersnee te zien. Dit heeft veel opgeroepen bij vooral de vrouwen. Wat mij vooral opviel was dat er veel moeders reageerden die bevallen waren met een spoedkeizersnee en van prematuur geboren kinderen. Dit heeft veel impact op ouders, je leven ziet er opeens zo anders uit dan wat je gedacht had, er is daarna een enorme omschakeling in je hoofd voor nodig. Moet je dan ook nog vaak naar het ziekenhuis, kolven en heb je andere kinderen om voor te zorgen dan krijg je extra veel op je bordje.

Vaak begint het als de baby naar huis mag. Het kan dan nog meer tegenvallen omdat er veel zorgen zijn, je kind kan met een sonde naar huis komen, extra zorg nodig hebben of een handicap hebben overgehouden aan een vroeggeboorte. Ga er maar aan staan. Als moeder heb je langer verlof dan de vader en tegen de tijd dat je aan het werk moet is je kind er vaak nog niet eraan toe om naar de opvang te gaan, dit moet opgelost worden. Zomaar ontslag nemen kan ook niet. Kortom er komt veel op je pad.

Maar ook als de bevalling normaal verlopen is kan je te maken krijgen met depressieve gevoelens. Blijf er vooral niet alleen mee tobben. Wat belangrijk is en blijft, is een goede voorlichting en informatie over deze onderwerpen. Het bespreekbaar maken dat je je niet goed voelt en dat het tegenvalt is echt belangrijk. Vaak heb je aan een luisterend oor, steun en begrip van je partner en omgeving al genoeg. Soms heb je medicatie nodig. Raadpleeg altijd je huisarts als je je niet goed voelt. Maar accepteer niet te snel uitspraken als, “het hoort erbij”, “je bent net bevallen” of “het is normaal”. Je hart luchten kan al genoeg zijn in deze. Het gaat weer over. Er zit namelijk veel kracht in jou als moeder.

Wil je meer lezen over deze onderwerpen vraag dan hier je gratis documentatie aan, of stel je vraag per mail.

Previous post

Aapies kijken…

Next post

Online platform voor Arnhemse meisjes die Arnhemse moeders worden

The Author

Djoke

Djoke

Mijn naam is Djoke ten Kate en ik ben jaren kraamverzorgster geweest, de laatste jaren heb ik een coaching en counseling opleiding gevolgd en een mindfulness opleiding met als doel moeders te gaan begeleiden die geen roze wolk ervaren. Ik ben onder andere gecertificeerd Dunstan babytaal trainer en heb een praktijk als postpartumdeskundige. Een bezige bij dus.

Zelf heb ik vier kinderen en was jong moeder, op mijn twintigste. Met zesentwintig had ik er vier. Doordat ik bij drie te maken kreeg met een postnatale depressie heb ik toen al besloten hier ooit iets mee te gaan doen.

Alhoewel ik met mijn beroep aan de zware kant zit, ben ik een positief ingesteld mens die van het leven houdt en graag veel leuke dingen doet. Ik houd vooral van mensen.