StickyBlog

Zwanger? Vergeet niet te genieten!

Buik-showcaseGefeliciteerd, jullie zijn zwanger! Misschien ging het makkelijk, misschien moest je een heel traject doorlopen om zwanger te raken, maar hoe dan ook, het is zover. Je wilt het wel van de daken schreeuwen, het ene stel zal dit ook doen en het andere zal wachten totdat de eerste echo is geweest.

Wat ik vaak tegenkom is dat (aanstaande) ouders blij en enthousiast zijn als ze zwanger zijn en zich vol overgave op de materiële kant storten, ze kopen een kinderwagen, kleertjes, maxi cosi, speelgoed (wat je eigenlijk niet nodig) hebt en er wordt een kamertje gemaakt voor het kleine prinsje of prinsesje. Met een beetje geluk verdiepen jullie je in wat boeken over zwanger zijn, zoeken op internet en gaan naar de voorlichtingsavond van de verloskundige of ziekenhuis.Je denkt over borstvoeding na en gaat hopelijk naar een cursus hierover. Ik wens iedereen een geweldige zwangerschap met een super bevalling, maar eigenlijk begint het dan pas.

Want hebben jullie ook van te voren nagedacht dat je een avontuurlijke reis aan gaat samen, een levensreis.Jullie worden vader en moeder van jullie kind, een kind dat 24 uur lang, zeven dagen per week zorg nodig heeft en dat levenslang. Natuurlijk worden ze volwassen en gaan een keer hun eigen weg op. Maar dan hebben ze je ook nog nodig. Dat is een klus vanjewelste, een topfunctie in de hogere segmenten. Voor een topfunctie moet je eerst studeren, een aantal jaren ervaring opdoen maar papa en mama mag je gewoon worden.

Daarmee heb je iets unieks in je leven gebracht, een ervaring die je niet wilt missen maar die wel steeds voor verrassingen zorgt. Maar ook heel veel vreugde en geluk geeft. Je kunt je niet voorstellen dat er ook maar een kans zou kunnen zijn dat je ooit uit elkaar zou gaan, maar èèn op de drie relaties lopen stuk en dan zit je als ouders wel met de zorg voor een kind of voor meerdere kinderen. Wat er ook gaat gebeuren op jullie reis besef dat je samen een levenslange verbinding aangaat. Verdiep je in alle aspecten van het ouderschap.

Het belangrijkste is: vergeet niet te genieten van deze mooie, prachtige, unieke reis van je leven. In ieder kind begint de wereld opnieuw, ieder kind is uniek en het waard om er te zijn. Jullie kind, prachtig en gewenst. Wees er zuinig op!

Previous post

Djoke

Next post

Droomavonturen van een baby

The Author

Djoke

Djoke

Mijn naam is Djoke ten Kate en ik ben jaren kraamverzorgster geweest, de laatste jaren heb ik een coaching en counseling opleiding gevolgd en een mindfulness opleiding met als doel moeders te gaan begeleiden die geen roze wolk ervaren. Ik ben onder andere gecertificeerd Dunstan babytaal trainer en heb een praktijk als postpartumdeskundige. Een bezige bij dus.

Zelf heb ik vier kinderen en was jong moeder, op mijn twintigste. Met zesentwintig had ik er vier. Doordat ik bij drie te maken kreeg met een postnatale depressie heb ik toen al besloten hier ooit iets mee te gaan doen.

Alhoewel ik met mijn beroep aan de zware kant zit, ben ik een positief ingesteld mens die van het leven houdt en graag veel leuke dingen doet. Ik houd vooral van mensen.