10 do’s and don’ts bij urineverlies, ook als het maar een druppeltje is.
Veel vrouwen (maar ook mannen en kinderen) hebben last van urineverlies. In de praktijk zie ik vaak dat mensen (bewust of onbewust) allerlei dingen gaan doen waarvan ze denken dat het helpt tegen het urineverlies. Vaak is dit niet het geval en soms kan het juist zorgen voor verergering van het verlies of leiden tot het ontstaan van andere klachten (onder andere blaasontstekingen en pijn bij het vrijen). Daarom deze blog met veel gemaakte fouten en uitleg waarom je iets beter wel of niet kunt doen.
1. Gaat niet minder drinken, blijf voldoende drinken.
Minder drinken zorgt mogelijk voor een tekort aan vocht, terwijl voldoende vocht belangrijk is voor diverse processen in je lichaam. Bovendien zal te weinig drinken leiden tot meer geconcentreerde urine. Dit kan de blaas juist extra prikkelen.
2. Ga niet steeds uit voorzorg plassen.
Veel mensen gaan uit voorzorg plassen, vaak voordat ze de deur uit gaan. Dit helpt niet tegen urineverlies. Wel kan het ervoor zorgen dat je blaas overprikkeld raakt en je daardoor steeds vaker aandrang krijgt om te plassen. Ga daarom alleen plassen als je aandrang hebt, of ’s avonds voordat je gaat slapen.
3. Ga niet hangen boven het toilet tijdens het plassen.
Plassen betekent je bekkenbodemspieren ontspannen. Dit is erg lastig als je boven een toilet hangt. Hierdoor loop je het risico om niet goed uit te plassen met als mogelijk gevolg een blaasontsteking. Tip: Neem een klein pakje hygiëne doekjes mee in je tas, zodat je de toiletbril schoon kunt vegen.
4. Ga niet meepersen tijdens het plassen.
Plassen is het samentrekken van je blaas, terwijl je bekkenbodemspieren ontspannen. Door te persen wordt een deel van je bekkenbodemspieren op spanning gebracht. Het lijkt een beetje op een tuinslang aanzetten en er met je voet op gaan staan. Vaak is het gevolg dat je niet goed uitplast.
5. Ga niet stippeltjes plassen.
Jaren geleden werd dit nogal eens verteld tijdens zwangerschapscursussen en regelmatig hoor ik terug dat mensen dit toch nog doen. Als je plast dan knijpt je blaas (je blaas is ook een spier) samen om de urine te lozen, dit is een reflex. Door je bekkenbodemspieren aan te spannen onderbreek je deze (plas)reflex en stopt je blaas met samenknijpen. Hierdoor loop je het risico dat je niet goed uitplast, wat meer kans op een blaasontsteking geeft. Bovendien geeft een paar keer achter elkaar aanspannen van je bekkenbodemspieren onvoldoende trainingseffect als je deze spieren moet versterken.
6. Gebruik incontinentieverband/materiaal voor urineverlies in plaats van een inlegkruisje.
Inlegkruisjes zijn niet bedoeld om urine op te vangen, incontinentiemateriaal is dat wel. En denk nu niet gelijk dat het dikke verbanden zijn. De lichtste verbandjes zijn net zo dun als een inlegkruisje, maar wel gemaakt om urine op te vangen.
7. Ga niet de hele dag je bekkenbodemspieren aanspannen.
Lang niet altijd zijn slappe bekkenbodemspieren de oorzaak van urineverlies. De hele dag je bekkenbodem aanspannen kan het urineverlies juist verergeren. Bovendien kan ervoor zorgen dat je teveel spanning in je bekkenbodemspier krijgt (0overactieve bekkenbodem). Dit kan zorgen voor diverse andere klachten, onder andere pijn bij het vrijen en moeite met uitplassen/ontlasting kwijtraken.
8. Denk niet: urineverlies hoort erbij.
Ja, als je leeftijd 90 jaar of ouder is….dan kun je dit wel zeggen ;-). Helaas hoor ik vaak jonge moeders zeggen: Ik heb een kind gekregen en dan hoort het er toch een beetje bij dat ik met springen een druppeltje urine verlies?! Dit is niet juist en ontzettend zonde, want er valt veel te doen aan urineverlies.
9. Als je moet hoesten of niesen: probeer eens je hoofd opzij te draaien.
Hierdoor wordt de druk van het hoesten/niesen anders verdeeld en soms verlies je hierdoor minder of geen urine meer.
10. Zoek hulp! Blijf er niet mee rondlopen.
Praat erover met bijvoorbeeld je huisarts, gynaecoloog of verloskundige. In de meeste gevallen is er heel veel aan te doen. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan hierbij veel hulp bieden.
Hopelijk kunnen deze tips bijdragen aan een afname van ongewenst urineverlies. Suc6 en schaam je niet om hulp te zoeken als het urineverlies maar niet over gaat.
Monique Arts, bekkenfysiotherapeut.