BlogBorstvoeding

Borstvoeden: de natuur zijn weg laten vinden

IMG_1914Onze oudste dochter is net twee geworden en heeft de eerste zestien maanden van haar leven borstvoeding gehad, eerst volledig en daarna naast de bijvoeding zoals groente en fruit. De laatste twee maanden dat ik haar gevoed heb was ik al zwanger van onze tweede dochter. Ja, je kunt wel zwanger worden wanneer je borstvoeding geeft! Onze tweede krijgt nu uiteraard ook borstvoeding en ik ben erg blij dat het weer zo goed lukt!

Ik kon eigenlijk zo de draad weer oppakken en verder gaan waar ik gebleven was. Aanhappen was ook deze keer weer geen probleem en een fijne houding aannemen ging ook weer heel natuurlijk. Vooral niet nadenken hoe het allemaal zou moeten, maar de natuur zijn weg laten vinden, dat werkt(e) prima bij ons! Toen ze een paar dagen oud was heb ik één dag stuwing gevoeld omdat de productie goed op gang begon te komen. Verder heb ik niks van klachten ervaren, loopt het als een tierelier en is het weer volop genieten van een intiem mama-dochter-momentje en geeft me het een trots gevoel dat ik hiermee kan bijdragen aan de gezondheid van mijn kindje(s).

Toen ik zwanger was van onze eerste wist ik gelijk dat ik borstvoeding wilde geven. Het was voor mij niet eens een vraag. Ik wist er niet het fijne van maar ik had wel vernomen dat borstvoeding bijdraagt aan een gezond immuunsysteem en dat het de mama-kind-relatie stimuleert, wat ik allebei erg belangrijk vind. Samen met mijn man ben ik vanuit kraamzorg Liemers Care naar een informatiebijeenkomst over borstvoeding geweest. Daar heb ik bevestiging gevonden in mijn keuze voor borstvoeding en technieken omtrent aanleggen/afkoppelen/houdingen/afkolven/etc. geleerd, wat ik erg leuk en leerzaam vond.

Ik heb nooit veel klachten gehad bij borstvoeden, ik geniet er vooral veel van. Alhoewel ik bij onze eerste wat meer stuwing heb ervaren, maar nooit heel extreem. Ook heb ik een keer of drie wat tepelkloven gehad, maar het gebruik van Purelan heeft dat heel snel verholpen en is op natuurlijke basis, dus niet schadelijk voor je kindje. Wat ik bij de eerste in het begin wel even heftig vond, is het extreme moe worden van het voeden. Zij dronk per voeding behoorlijk lang, soms wel drie kwartier per borst. Ik zorgde er dan ook altijd voor dat ik tijdens het voeden wat kon eten en bij elke voeding gingen er standaard twee glazen water in van de dorst! Dat heb ik nu bij de tweede ook weer. Wat voor mij het meest pittig was in beide kraamweken waren de naweeën die door de oxytocine weer op kwamen zetten wanneer mijn dochter aan het drinken was.

Over hoe de borstvoeding tot nu toe bij mij is verlopen heb ik niks te klagen en ben ik er erg trots op en blij mee dat het voeden van mijn kindjes zo goed gaat en is gegaan! Hoe bijzonder het voelt wanneer je kindje na de bevalling op je buik ligt en binnen een kwartier al als een klein schildpadje omhoog schuift, haar hoofdje in haar nek gooit en je tepel zoekt naar voeding om te overleven en dat jij als mama haar dat kunt bieden, dat is met geen woorden te beschrijven. Ik voel mij bevoorrecht om het borstvoeden met mijn dochters te mogen beleven!

Simone van Halsema, mama van Isa (2 jaar ) en Fenna (2 maanden)

Meer informatie over Wereld Borstvoeding Week 2014 en ervaringsverhalen van andere Arnhemse Moeders:
Wereld Borstvoeding Week 2014: Een streven voor het leven
Ervaringsverhaal Femke de Groot: Borstvoeden is zoiets moois, een unieke band
Ervaringsverhaal Marjolein: We bereikten makkelijk een jaar borstvoeding

Previous post

Steun KiKa, volg een workshop babymasssage

Next post

Borstvoeden is zoiets moois, een unieke band

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.