Blog

De mythe van de moederliefde…

SHE of de Mythe van het moederschapOp 8 november presenteert de Zutphense theatergroep NumeRo Primo de voorstelling ‘She of de mythe van de Moederliefde’ en het boek ‘Moeder als mens- de mythe voorbij’ in Het Musiater te Zevenaar. Aan de voorstelling én het boek hebben ook enkele Arnhemse moeders meegewerkt.

Schrijver en regisseur Nelleke Riemeijer: “Toen ik begon met deze productie met het thema moederliefde, moederschap had ik geen idee dat het zo groot zou worden. Het beeld van de Moeder en waar ze aan moet voldoen en hoe zoons, dochters en vooral ook moeders zelf moederliefde en moederschap in werkelijkheid ervaren, zijn vaak twee heel verschillende dingen. Staan soms zelfs haaks op elkaar. Omdat ik met een toneelvoorstelling natuurlijk niet alle kanten kan belichten en het thema blijkbaar zoveel reacties oproept, besloot ik die verhalen te gaan bundelen in een boek. Herkenning en erkenning zijn anno 2014 blijkbaar noodzakelijk”.

‘She of de Mythe van de moederliefde’ is een theatervoorstelling waarbij de ongeschreven regels, waarden en normen ten aanzien van moederliefde en moederschap met humor en visie worden vervangen door de reëel beeld. Het brengt de intimiteit van vele huiskamers op de planken en laat het moederschap zien zonder de franje van de mythische voorstelling. Tijdens ‘She of de mythe van de moederliefde’ dus geen roze wolken of een moeder die altijd, vanuit haar moedergevoel, wel vanzelf aanvoelt wat haar kind nodig heeft. In plaats daarvan vraagtekens bij het moederschap als natuurverschijnsel en de veronderstelling dat in elke vrouw een toegewijde moeder schuilt. De voorstelling is derhalve geschikt voor iedereen die een moeder heeft of had, zelf moeder is of juist niet.

Het boek ‘Moeder als mens- de mythe voorbij’ is een verzameling van anonieme verhalen van mannen en vrouwen over hun beleving van moederliefde, moederschap waarin zij hun worsteling schetsen met het beeld, de verwachtingen en de maatschappelijke oordelen en hun ervaringen. Daarnaast zijn er een aantal bijdragen van deskundigen en auteurs met hun visie op moederliefde, moederschap en het ontstaan van deze onzichtbare en vooral onbereikbare lat voor moeders. Zowel de voorstelling als het boek vraagt om een afscheid van de mythische voorstelling en de moeder te voorzien van een menselijker gezicht.

‘She of de mythe van de moederliefde’ speelt op 8 november in Het Musiater te Zevenaar. Kaarten zijn verkrijgbaar tijdens kantooruren via 0316-529841 of info@hetmusiater.nl. Meer informatie over de voorstelling en het boek via www.numeroprimo.nl. Het boek wordt tevens uitgegeven als e-Book en iBook.

Lees ook:
Gezocht: Moeders met een visie

Previous post

Borstvoeden buitenshuis: Yes We Can!

Next post

Oproep: doneer jouw oude borstvoedingsbeha

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.