Blog

Homemaking

homemakingOf je er nu bewust voor kiest of dat er voor je gekozen wordt: als je thuisblijfmoeder bent, heb je er een hele taak bij!
In het Engels heet het zo mooi: homemaking. Een bijna romantische term voor iets wat enorm basaal is: het huishouden doen, van je huis een thuis maken.

Veel moeders zijn het verleerd en dat is jammer. We moeten carrière maken, we moeten buitenshuis werken, we moeten met collega’s gaan dineren, we moeten…anders hoor je er niet bij. Denken we zelf. Maar hoeveel moeders zouden ergens niets liever dan de hele dag bij hun kleintje willen zijn? Ik denk dat die groep groter is dan we kunnen vermoeden!

Er is ook een groep moeders die noodgedwongen thuis zit en de tering naar de nering moet zetten. Gedwongen ontslagen, ziek, kinderen die extra aandacht of hulp nodig hebben.

Wist je dat je taak als thuisblijfmoeder heel erg belangrijk is en dat je er heel veel plezier aan kan beleven? Dat het je ook heel veel oplevert? Denk er maar eens over na. Als je je taak serieus neemt:

• kan je heel veel geld besparen (weekmenu’s maken/gecontroleerd boodschappen doen/prijzen vergelijken)
• ontwikkel je jezelf (leren naaien/leren besparen/leren repareren/leren boekhouden/verantwoord leren koken en bakken)
• maak je het fijn en veilig voor degene die bij je inwonen (huis = thuis)
• hebben we constant tijd en aandacht voor onze kinderen

En zo kunnen we deze lijst met nog veel meer punten aanvullen. Het is zo jammer dat we deze taak niet meer zo goed op waarde weten te schatten of dùrven te schatten! Maar kom op, dames, laten we trots zijn op ons werk! Laat de buitenwereld zien dat je trots bent op je familie, je huis, je huishouden en realiseer je dat jouw bijdrage de basis is voor de ontwikkeling van de rest van de familie.

Geef het door! Het is leuk!!

Algemeen Banner 468x60

Previous post

Snot en ballonnen

Next post

Winter-geboortekaartjes

The Author

Marleen Snijders

Marleen Snijders

Moeder (1971) van vier kinderen (2001/2007/2009/2011), getrouwd met manlief (1971). Auteur voor oa de Favorietseries, docent Engels, huisvrouw, mantelzorger, helpt graag op school, Engeland, boeken, plezier en maagverkleining.

3 Comments

 1. marieke
  16 januari 2014 at 12:54

  ontwikkel je jezelf?? Dat is nu juist wat ik erg mis als thuis moeder ( en ja niet vrijwillig voor gekozen)
  Ik heb echt geen tijd daarvoor…..de dag draait om de kinderen…

  Ik zie de voordelen voor mijzelf helaas niet zi

 2. 16 januari 2014 at 13:34

  Hoi Marieke,

  Wat vervelend dat je onvrijwillig thuis zit!

  Ik weet natuurlijk niet hoeveel kinderen je hebt. Wat ik wel weet is dat (vooral) kleine kinderen thuis hebben een dagtaak is. Maar juist daar ligt de uitdaging!
  Je bent nu dus een gezinsmanager: plan de dag met je kinderen!
  Maak een leuke schema met dingen die je moet doen (iets in het huishouden/boodschappen etc) en leuke activiteiten. Zoek op internet eens leuke leeftijdsgerelateerde spelletjes op. Of ga met ze zitten en leer ze lezen/tellen. Zelfs als de jongste nog een baby is kan je ze al heel veel leren. Je bent dan even hun lerares (eentje die ook nog mag knuffelen en kussen).
  Maar je bent ook kok: ga de uitdaging eens aan om een weekmenu te maken met zoveel mogelijk verse ingrediënten en/of zo goedkoop mogelijk.
  Je bent ook een coach. Als je kinderen al op school zitten, speelt er een hoop in hun kleine leventje. Verdrietjes, ruzietjes, boosheid, optredens tijdens viering, speelafspraken, verliefdheden. Ga met ze zitten en vraag ernaar. Leer ze met hun gevoel omgaan.
  Bedenk eens meer wat voor een soort “buitenshuis” banen er zijn die je ook in je dagelijkse leven thuis kan toepassen en verdiep je daarin. Op internet kan je vaak hele leuke tips vinden!

  Succes en als ik je nog ergens mee kan helpen hoor ik het graag!!

  Warme groet,
  Marleen

 3. 22 januari 2014 at 13:58

  Hallo Marleen!

  Wat een positieve post. Ik ben ook trots op mijn werk; homemaking (nog nooit van gehoord en nu dankzij jou wel. Ik ga het onthouden). Ik vermoed dat er genoeg jonge moeders in mijn omgeving zijn die graag bij hun kleintje(s) willen zijn. Sommige geven het toe en anderen gaan mijn home making job een beetje afkraken. Ik voel mij gezegend dat ik zo vaak bij mijn kids ben.
  En is het soms even ’too much.’ Dan ben ik heerlijk aan het frubbelen.
  Bedankt voor je woorden, hartelijke groet, Daan.