Blog

Je smartphone maakt soms meer kapot dan je lief is

SmartphoneFacebook, twitter, instagram, pinterest. whatsapp en internet hebben veel invloed op ons leven. Wat doet dat nu met je? Altijd maar bereikbaar zijn non-stop. Wil je dat echt of zou het ook minder kunnen?

Wie kent het niet een puber met alleen maar oog voor haar of zijn telefoon, alle communicatie gaat via whatsapp. Normaal praten doen ze bijna niet en door het afgekorte taalgebruik leren ze slecht Nederlands. Maar zijn wij ouderen een haar beter? Echt niet. Zelf vind ik deze social media ook geweldig. We raken onze intuïtie kwijt, wat is het makkelijk, je weet iets niet en hup je zoekt het even op. Laatst was ik bij een moeder die borstvoeding gaf en het lukte niet zo goed. Hup app erbij en opzoeken op een plaatje hoe het ook alweer moest.

Iedere moeder en kind combinatie is uniek, je moet leren kijken naar je kind en hoe hij of zij het zelf doet met aanhappen aan de borst. Hier heb je tijd, geduld en rust voor nodig, zeker in het begin. Dat betekent, stekker eruit en je smartphone uit. Even tijd voor jou en je kindje. Dan kom ik bij een moeder die mijn zorg heeft ingeroepen en die huilt dan dat het allemaal niet lukt. Maar als je tijdens het voeden ieder twitter of facebook bericht wilt bekijken en je geroepen voelt erop te reageren, dan heb je geen rust om lekker met je kind te zitten voeden, een ouder kind voor te lezen en een goed gesprek te hebben met je partner. Zelf vind ik twitter, facebook etc… ook super. Maar op het moment dat mijn partner ging protesteren dat ik wel erg veel met die social media bezig was ben ik mijn gedrag ook eens gaan bekijken en waar ik dacht dat dit wel meeviel was de werkelijkheid anders. Het gaat echt ten koste van de realtime met je huisgenoten en omgeving. Je werk kan er onder gaan lijden en je raakt zo ongemerkt verslaafd. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Als ik in de speeltuin ben en al die ouders zie zitten met hun smartphone dan vind ik dit toch armoe. Neem de tijd om met je kind te spelen. Ik was laatst bij mijn kleindochter aan het kijken bij paardrijden en daar was een vader die erg druk was met zijn smartphone. Het kind deed examen en er was weinig aandacht. Waar het kind eerst nog probeerde de aandacht te trekken bij zijn papa, hield dit erg snel op en je zag het kind inzakken en een beetje moedeloos worden. Dit kan niet de bedoeling zijn van het ouderschap. Ouders moeten natuurlijk tijd hebben en nemen voor hun eigen dingen. Maar kinderen hebben warmte, liefde en aandacht nodig. Niet alleen een ouder die vastgeroest zit aan zijn of haar smartphone.

Laatst zat ik met manlief in een restaurant aan de koffie, ik kwam aanlopen en er stond een driejarige kleuter bij mijn man, de moeder zat iets verderop druk met haar telefoon. Al die tijd keek ze niet naar haar kind, deze hield hele verhalen tegen ons en bleef al die tijd aan onze tafel staan hunkeren naar aandacht. De moeder zei nog wel een keer: ‘val die mensen niet lastig”. Maar de kleuter bleef lekker bij ons want wij gaven haar aandacht. Vervolgens werd de moeder boos en sleurde het kind mee. Ik vind dat sneu. Maar nu waren wij het, beiden te goeder trouw, maar wat als zo’n kind aandacht krijgt van de verkeerde persoon. Daarom wil ik een waarschuwing geven: social media kan dingen kapot maken wat je uiteindelijk niet wilt.

Ook al ben ik gek op social media, ik laat soms mijn telefoon bewust thuis. Moet je ook eens doen, dan maak je weer echt contact.

Previous post

Nieuw: mama ontzwangert – alles over het eerste jaar na je bevalling

Next post

Zwangerschapsworkout in de buitenlucht

The Author

Djoke

Djoke

Mijn naam is Djoke ten Kate en ik ben jaren kraamverzorgster geweest, de laatste jaren heb ik een coaching en counseling opleiding gevolgd en een mindfulness opleiding met als doel moeders te gaan begeleiden die geen roze wolk ervaren. Ik ben onder andere gecertificeerd Dunstan babytaal trainer en heb een praktijk als postpartumdeskundige. Een bezige bij dus.

Zelf heb ik vier kinderen en was jong moeder, op mijn twintigste. Met zesentwintig had ik er vier. Doordat ik bij drie te maken kreeg met een postnatale depressie heb ik toen al besloten hier ooit iets mee te gaan doen.

Alhoewel ik met mijn beroep aan de zware kant zit, ben ik een positief ingesteld mens die van het leven houdt en graag veel leuke dingen doet. Ik houd vooral van mensen.