Blog

Jeuk

JeukIk zal niet liegen: ik heb het niet gemist tijdens mijn zwangerschap. Het wegblijven van mijn menstruatie zag ik als een van de voordelen die de andere ongemakken die ik ervoer moest compenseren. Mijn beide kinderen heb ik ruim 18 maanden gevoed op verzoek, helaas betekende dat bij mij niet dat mijn menstruatie ook weg bleef. Na respectievelijk één en vijf maanden stond ik weer voor de schappen met maandverband en tampons. En wat is dan de goede keuze?

Het moet gezegd worden: de fabrikanten doen hun best om je licht bedrukte stemming te doorbreken. Door felle kleurtjes, verwijzingen naar frisse reclames en termen als ‘comfort’ vergeet je je buikkrampen bíjna. De keuze is ook zo divers, er is altijd wel iets naar je wens. Tampons of maandverband, dik of dun of ultradun, met of zonder vleugels of soft touch omhulsel en inbrenghuls.. je kunt zelfs naar bloemetjes geuren uit je slip mocht je dat willen.

Als kritische consument ben ik toch eens gaan uitzoeken wat er nou daadwerkelijk in al deze producten zit. Op televisie zie ik vrouwen die dansend door bloemenweiden genieten van hun leven of op zeilweekend gaan tijdens hun periode, ik ben nog van het ouderwetse soort wat met chocolade en chips op de bank ploft en chagrijnig is. Dit keer dus chagrijnig op die producenten die mij het gevoel geven dat ik raar ben door mijn maandelijkse dip, iets wat ik weiger te geloven.

Na het scrollen door menig wetenschappelijk artikel schrok ik wel. Zo zitten in maandverband en tampons pesticiden vanuit de katoenproductie. Maandverband bestaat uit zoveel plastic en absorbeert zo sterk dat de klieren in je vagina geïrriteerd worden en er een plaatselijk broeikas effect optreedt.

Dit vergoot het risico op vagina schimmels, jeuk en witte vloed. Tampons zijn ook geen feest. Naast katoen bestaan ze uit het absorberende rayon wat uitdroogt en irriteert, en daarmee zorgt voor een disbalans en kwetsbare omgeving. Kwetsbaar voor schimmels, SOAs én TSS (tamponziekte).

Daarnaast wordt rayon gebleekt met chloor. Een bijproduct is dioxine, wat gekoppeld wordt aan diverse kankersoorten en hormoonverstorend werkt. Er is geen veilige ondergrens bepaald voor dioxine. De vagina blijkt ook nog eens een van de sterkst absorberende gebieden te zijn van je lichaam. Eigenlijk voelen deze mogelijk onveilige producten net zo slecht als zeilen terwijl je vroeg naar bed wilt met een boek.

Veilige alternatieven zijn producten van biologisch katoen (geen pesticiden, geen rayon, ongebleekt) of menstruatiecups en wasbaar maandverband. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de wetenschappelijke onderbouwing van deze beweringen, dan kun je mijn artikel lezen in de december editie van Houvast Magazine waar ik sinds kort voor schrijf. Of je zakt zelf op een passend moment onderuit op de bank met je laptop en zoekt naar artikelen. Wanneer je klaar bent met je dansje door de bloemenweide, uiteraard..

Geen leuke blogs meer missen?
Abonneer je op de e-mailnieuwsbrief!

button abonneren

Previous post

Van idee naar geboortebord

Next post

gedachten van een dreumes die niet wil slapen

The Author

5ter

5ter

Esther, moeder van kleuterzoon Siem (2011) en peuterdochter Fem (2014). Druk bezig met mijn weg vinden in het moederschap, peuterdragen, buitenhuis werken en ook nog tijd vinden om lekker en gezond met elkaar te eten. Ik heb daarnaast een webshop: It's a Wrap. Al deze elementen geven regelmatig inspiratie tot het schrijven van mijn weblogs.

Je kunt eerdere blogs en recepten ook teruglezen op: http://tussenmarsenaarde.wordpress.com/