Blog

Nieuw: mama ontzwangert – alles over het eerste jaar na je bevalling

mama ontzwangert cover boek

Halverwege januari is het boek mama ontzwangert verschenen: een boek over wat moeders doormaken in het eerste jaar na de geboorte van hun kind. En iedereen met ervaring zal het beamen: dat is niet niks. mama ontzwangert combineert ervaringen van moeders met toelichting van vijftien experts, waaronder een gynaecoloog, een kraamhulp, een neuroloog, een verloskundige… Met als resultaat: een lekker leesbaar én informatief boek voor en over moeders.

Vijftien moeders vertellen hoe zij het eerste jaar als moeder hebben ervaren. Allemaal zijn ze het erover eens: dat was best heftig. Na hun bevalling moesten ze op alle fronten herstellen en dat ging bij niemand vanzelf. Alle moeders liepen tegen twijfels aan, sommigen hadden lichamelijke of psychische problemen en anderen hadden bijvoorbeeld moeite om hun sociale leven op orde te krijgen. Nanja, moeder van twee, verwoordt het zo: ‘De eerste tien dagen zijn fijn. Dan is de kraamhulp er nog. Maar daarna begint het pas echt. Dan openbaren alle kwalen en ongemakken zich. Naar wie moet je dan toe? Het is één grote leegte…’. Die leegte wil mama ontzwangert opvullen.

ZwangerFit Elderveld docent Monique Arts heeft meegewerkt aan het boek. “Ik vond het heel bijzonder dat ik mee mocht werken aan dit boek en was erg enthousiast steeds een nieuw hoofdstuk te mogen lezen. Ook vond ik het gek om geïnterviewd te worden, dat had ik nog nooit meegemaakt”.Voor moeders zal er volgens Monique erg veel herkenning zijn. Daarnaast worden er goede praktische tips gegeven én is het leuk geschreven.

Als tip voor pas bevallen moeders benoemt Monique om niet te lang met klachten rond te lopen en vooral hulp te zoeken.
“Jonge moeders vergeten vaak om goed voor zichzelf te zorgen omdat ze zo druk zijn met het wennen aan hun nieuwe leven als moeder” vertelt ze.

‘mama ontzwangert’… belooft nuttig én leuk te zijn als je net bevallen bent en je je afvraagt of het ooit nog goed komt met je chronische vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar zeker ook als je zwanger bent. Want: hoe beter je je voorbereidt, hoe realistischer je verwachtingen. En hoe realistischer je verwachtingen, hoe steviger je als moeder in je schoenen staat.

Voor meer informatie over mama ontzwangert en om te bestellen kun je kijken op www.mamaontzwangert.nl.

Previous post

Waar een wil is, is een weg

Next post

Je smartphone maakt soms meer kapot dan je lief is

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.