Blog

Poep!

wasbare luiersAlleen als je er op let dan zul je ze herkennen, de dikke billen van baby’s en dreumesen gehuld in wasbare luiers. Vaak niet gehuld in skinny jeans of andere strakke gevalletjes, omdat die luierkontjes daar niet in passen. Nu de luiers weer buiten in de zon gaan drogen krijg ik ook weer vragen over ons wasbare luieravontuur. Ongeveer een jaar geleden begonnen en nog steeds niet afgerond, ondanks de weddenschappen die ongetwijfeld afgesloten zijn (“wacht maar tot je weer gaat werken” verwijzend naar de was, en “wacht maar tot ze vast voedsel gaat eten” verwijzend naar het favoriete gesprekonderwerp van mensen: de inhoud van de luier.).

Tijd om wat meer informatie te geven over de wasbare luier. Niet om betweterig te zijn ofzo. Of om je te overtuigen. Maar wel om het beeld wat je misschien hebt bij te stellen.

Ik hoor je denken.. -> Heb je niet meer was dan?

Ja die heb ik. Twee wassen in de week extra (voor 5 dagen wasbaar luieren ivm kinderdagverblijdagen). Te overzien voor mijn kingsize wasmachine die overdraait sinds de jongste ook beweegt.

Oh.. hoor ik je denken .. -> Heb je dan geen poep?

Okay, dat dacht je vast niet echt. Ik heb die opmerking overigens wel eens serieus gekregen. De persoon keek met een lichte frons naar mijn aan de waslijn wapperende luiertjes en zei vervolgens aarzelend: “maar.. poepen ze dan niet?” Jawel mensen, mijn dochter poept wel degelijk. In een wegwerpluier, in een wasbare luier, op de grond en ook een keer over mijn man heen. Heeft ze geen problemen mee. (Hij wel, overigens.).
Dat dat vies is, poep? Ja dat is vies. Bij een wegwerpluier pak je doekjes en veegt de billen schoon, doet een schone luier om en gooit de vieze buiten in de kliko. Bij een wasbare luier pak je doekjes en veegt de billen schoon, doet een schone luier aan, gooit de poep in de wc (opgevangen op een afbreekbaar papiertje) en trekt door, en gooi de luier en de doekjes (want dat zijn gewoon washandjes geworden met water) in een luieremmer. Met wasnetje. Hoef je ze niet meer aan te raken als je ze in de machine gooit. Is te overzien kwa extra handelingen. En nee, geen poep in de wasmachine dus.

Maar waarom zou je dat dan willen? Wasbare luiers? Tja. Er zijn zoveel redenen.

Het is beter voor het milieu. Iedereen die begint te zeuren over wasmiddelen en wasmachines heeft zich nooit verdiept in de liters water die gebruikt worden voor de productie van één wegwerpexemplaar, om maar te zwijgen over de generaties die het duurt voordat deze is opgelost. Het is beter, écht.

Het is goedkoper. Je doet in één keer een flinke uitgave en dan ben je klaar. En als je kinderen zindelijk zijn, sneller dan met wegwerp meestal, dan kun je ze tweedehands goed doorverkopen. Tweedehands luiers zijn geliefd. Die absorberen lekker.

Het is makkelijk. Zei ik dat echt? Ja, ik grijp nooit mis, hoef geen aanbiedingen in de gaten te houden, te zeulen met luierpakken. De was doe ik toch al. Vaak.

Het is schoner. Geen chemisch nu-nog-meer-absorberende-processen tegen de huid van mijn baby aan. En geen vage geparfumeerde wegwerpbillendoekjes met twijfelachtige on-uitspreekbare ingrediënten. Een was van 40 graden doodt alle bacteriën. En als je water uit de kraan kunt drinken, dan kun je er ook mee billen poetsen.

Maar, ik zal eerlijk zijn, ik heb heel andere redenen om wasbaar te luieren.

Ik vind de luiers zo leuk.. In alle kleurtjes en met alle printjes. Mijn dochter heeft luiers met vogels, bloemen, een circus, schelpen in alle kleuren van de regenboog. Speciaal voor papa heeft ze een luier met de relativiteitstheorie van Einstein erop.
Ik kan niet wachten tot het weer beter wordt en ze gewoon een jurkje aankan en haar prachtige vrolijke broekjes kan showen. Dát lieve mensen, dat is de echte reden.

Sorry? Je vraagt naar veiligheidsspelden? Doeken vouwen? Uitkoken?

Hoogste tijd voor het opfrissen van je kennis.. 😉

Previous post

Geweven draagdoek

Next post

It's a boy!

The Author

5ter

5ter

Esther, moeder van kleuterzoon Siem (2011) en peuterdochter Fem (2014). Druk bezig met mijn weg vinden in het moederschap, peuterdragen, buitenhuis werken en ook nog tijd vinden om lekker en gezond met elkaar te eten. Ik heb daarnaast een webshop: It's a Wrap. Al deze elementen geven regelmatig inspiratie tot het schrijven van mijn weblogs.

Je kunt eerdere blogs en recepten ook teruglezen op: http://tussenmarsenaarde.wordpress.com/

12 Comments

 1. 16 april 2014 at 20:56

  Leuk geschreven en zo mee eens!

 2. Jouke
  16 april 2014 at 20:58

  Wij zijn sinds een maand ook echt overgestapt op wasbaar, daarvoor al semi..en het bevalt supergoed! Ik zou niet meer terugwillen, zo gemakkelijk ook 😀 en veel minder stank dan de wegwerpluiers (die ik vind stinken)!
  En ja de prentjes zijn te leuk..moet me soms inhouden om niet meer luiers te gaan kopen haha

 3. 16 april 2014 at 21:04

  Iets minder dan een jaar geleden riep ik nog luid: “Wasbaar? Nee, dat is niets voor mij!” Ondertussen ben ik toch overstag gegaan. Ik ben helemaal verkocht. Het begon met wasbare billendoekjes (wegens aanhoudende roodheid en wondjes op de babybillen van beide dames) en toen toch maar eens die luiers geprobeerd. Ik zie het zo graag; die dikke billen, die leuke kleurtjes en vooral die lachende gezichtjes, want het doet geen pijn meer als ik billen schoonmaak. Plots hebben we ook 1 vuilniszak per week minder, en 60 euro per maand rijker. Ik heb altijd luiers in huis (ik ben dat vergeetachtige type dat op zaterdagavond om 21u gilt dat er niets meer in huis is). Die extra was is voor mij niet meer extra, het is routine.

 4. Linsey
  16 april 2014 at 21:11

  Leuke verwoording! Ik was ook eerst sceptisch, maar nu zooo blij dat ik ben overgestapt! Ik wist ook niet wat ik mij daarbij moest voorstellen, dacht ook aan doeken met een veiligheidsspeld en massa’s lekken! Maar niks is minder waar! wij hebben ook pockets met leuke prints en voor ’s nachts bamboe luiers met een wolbroekje erover. en de was valt best mee hoor, luiers hoef je niet te strijken 😉
  Manlief helpt me zelfs met de luierwas! Heeft die met de andere was nooit gedaan 😉 wij zijn enthousiast!
  Ahja, bij ons was de hoofdreden de besparing op luiers zelf, maar intussen zoveel andere goeie redenen gevonden 🙂 zelfs onze billendoekjes zijn nu ook wasbaar! veel makkelijker!

 5. sarah
  16 april 2014 at 22:47

  Hier is het helemaal niet zo bekend, ik ken zelf niemand persoonlijk die ook wasbare luiers gebruikt. maar wij zijn er helemaal gek van! Als ik geld zat had, zou ik kunnen blijven luiers kopen! Ze zijn zo leuk!

 6. 17 april 2014 at 05:28

  Hihi Sarah, ja, ik ook, ik ben ook dat vergeetachtige type. Dus bij ons is wasbaar ook een uitkomst. En die besparing voelt ook heel goed, naast het weten dat er niet zoveel chemisch spul tegen de kwetsbare babybillen zit en gewoon superleuk al die verschillende modellen en printjes. Wel zoeken aan het begin, maar wat maakt het uit, als je wat hebt en het is wasbaar, je bespaart toch geld. Manlief heeft hier ook geholpen met de luierwas!

 7. 17 april 2014 at 07:43

  Helemaal mee eens! wij gebruiken ondertussen al 2 jaar wasbare luiers en ik wil niets anders meer. Onze vragengroep “wasbare luiers” op facebook telt ondertussen al bijna 1000 leden en de verkoopgroep “luiermarkt” ook al meer dan 300. Tweedehandsluiertjes zijn duidelijk erg geliefd!

 8. Leen
  17 april 2014 at 08:17

  Hier ook een wasbare luierverslaafde. Begonnen om milieuoverwegingen, en ondertussen helemaal weg van alle leuke luiers – waarmee we in de zomer ook op shorts en zwembroekjes besparen, dus extra financieel voordeel, die leuke prints ga je toch niet bedekken!!

 9. Chantal
  18 april 2014 at 19:24

  Ook hier een succes voorbeeld voor Wasbaar Luieren 🙂 !! Al 2 jaar loopt mijn koter in luiertjes van stof.
  In het begin is het inderdaad even puzzelen en zoeken.. maar uiteindelijk loopt het bij ons goed !
  ik koop de inleggers en de luiertjes bij Nappys (www.nappys.nl)

  iedereen zou wasbaar moeten luieren!

  • 24 april 2014 at 11:10

   Wat een geweldig verhaal. Nu moet ik echt even reclame maken voor EngeltjeBengeltje.com of uitwasbareluiers.com. Geweldige vrouw die hierachter zit en de broekjes zijn zo leuk…..leuker dan de wegggooi luiers. Lieve groet van Jacobi

 10. Suzanne
  2 juni 2014 at 23:22

  Vanaf het moment dat ik de woorden wasluier in mijn mond nam heb ik alleen maar kritiek gekregen. Mensen denken echt nog dat ik een theedoek met veiligheidspeld omwikkel en ik krijg het ze niet uitgekegd. Inderdaad de wacht maar tot en ik spreek jou over een half jaar nog eens. Mijn zoontje word in augustus geboren en ik heb uitgebreid onderzoek gedaan welke luier ik ging aanschaffen. En toen ik de keus zag raakte ik nog meer enthousiaster. Ik ben erg benieuwd

 11. Nienke
  31 juli 2014 at 22:07

  Iedereen vindt me heel stoer en knap dat ik wasbare luiers gebruik… Poep krabben en extra werk met wassen is het meest gehoorde anti-argument… Maar ik vind ze leuk en makkelijk en door een geweldige aanbieding van 5 euro per stuk zijn we nu al ongeveer uit de kosten…