Blog

Voeding als je zwanger wil worden

Laten we bij het begin beginnen. Je wilt graag gezond zwanger worden. Waar moet je dan op letten? Het allerbelangrijkst is gezond eten. Ik hoor je nu denken ‘dat is niets nieuws’. Daar moet ik je gelijk in geven. Maar waar kun je tijdens je (aankomend) zwangerschap nog extra op letten?

Groente en fruit
‘2 ons groenten en 2 stuks fruit’. Het is een bekende slogan, maar red je dat eigenlijk wel? En zo niet, hoe kun je ervoor zorgen dat je genoeg binnenkrijgt? Bij de meesten gaat het mis in de groenteconsumptie: 2 ons groente lijkt vaak lastig te halen. Een paar simpele tips om je groenteconsumptie te verhogen:

  • Groenten tijdens je lunch
    Als snack naast of op je boterhammen (bijvoorbeeld sla, komkommer of tomaat) of neem eens een salade als lunch. Die kun je de avond van tevoren al klaarmaken als je aan het koken bent, dan kost het nauwelijks extra tijd.
  • Groenten als snack
    Denk aan tomaten, wortels, komkommer, paprika om te snacken. Combineer ze met een lekkere yoghurtdip of hummus en ongemerkt eet je een halve komkommer.
  • Groenten tijdens je avondeten
    Denk eens verder dan aardappelen-groente-vlees. Het is heel lekker om je pasta te vervangen door groenten (courgetteslierten, paprikarepen of taugé kort aanbakken en met je reguliere pastasaus serveren. Je zult versteld staan!). Of serveer een salade bij je avondeten.

Foliumzuur
‘Slik genoeg foliumzuur!’ Dat is één van de eerste dingen die je hoort als je vertelt dat je zwanger wilt worden. En niet zonder reden, want foliumzuur draagt bij aan het zenuwstelsel van je ongeboren kind. Het verkleint de kans op ernstige geboorteafwijkingen zoals een hazenlip, open ruggetje of open gehemelte. Automatisch genoeg foliumzuur binnenkrijgen is haast onmogelijk als je zwanger bent, maar wees niet bang. Elke drogist verkoopt supplementen die je al voordat je zwanger bent, kunt slikken. Dit is belangrijk, omdat het zenuwstelsel van je kindje zich al in de eerste weken van je zwangerschap ontwikkelt en dus foliumzuur nodig heeft. Een supplement van 400 tot 500 microgram is genoeg. Je hoeft foliumzuur niet je hele zwangerschap te blijven slikken, want de aanleg van het zenuwstelsel is al relatief snel klaar. Na 8 weken na conceptie (dat is ongeveer 10 weken na je laatste menstruatie) is supplementen slikken niet per se nodig, maar langer doorslikken is niet schadelijk.

Als je nog vragen hebt of meer wilt weten dan hoor ik het graag!

Previous post

Sst..

Next post

De mythe van de emancipatie? Deel 2: Het moederschapsideaal

The Author

Marleen Janssen

Marleen Janssen