BlogBorstvoeding

We bereikten makkelijk een jaar borstvoeding

Borstvoeding dat was voor mij heel logisch en wilde ik dan ook perse gaan geven. Het is immers toch het allerbeste voor je kindje. Om mij goed voor te breiden ging ik toen ik zwanger was van mij eerste naar de borstvoedingcursus en las verschillende boekjes over borstvoeding. Het zou niet aan mij liggen dat het niet zou lukken, daar zou ik alles aan doen!

Mijn oudste werd geboren en zoals veel vrouwen die net moeder worden vond ik het allemaal best spannend en was onzeker of ik het allemaal wel goed deed. De kraamzorg en het constatatiebureau hadden er verstand van en dus volgde ik hun adviezen op. Ik keek netjes op de klok om zo elke 4 uur te voeden, 20 minuutjes aan elke kant dan moest het goed zijn. Mijn zoontje groeide goed maar huilde wel erg veel.

Hij leek gevoelig te zijn voor koemelk en dus ging ik op streng dieet. Dat hielp gelukkig en na 6 maanden begonnen wij met de bijvoeding, iets waar mijn zoon al snel dol op was. Volgens schema van het CB ging er steeds een borstvoeding af, hij at immers ook steeds meer. Volgens de diëtiste waar we kwamen ivm zijn koemelkallergie mocht ik nu ook best eens gaan combineren met een fles (koemelkvrije) kunstvoeding, dan kon papa ook eens wat overnemen en hoefde ik niet meer te kolven.

Ik genoot nog veel van de borstvoedingsmomentjes, vooral ’s morgens vroeg in bed was het heerlijk om dat kleine mannetje dicht tegen mij te hebben en te zien genieten van mijn melk. Tien maanden was hij toen hij op een ochtend besloot dat hij dat niet meer wilde. Het enige moment dat hij nog bij mij dronk was voorbij.
Achteraf gezien heb ik de borstvoeding ongewild steeds verder afgebouwd en was het met 10 maanden gewoon op.

Zwanger van de tweede was het logisch dat ik weer borstvoeding zou gaan geven. Ik had het al een keer gedaan dus ook nu zou het vast wel weer goed komen. Het voelde ook meteen weer heel vertrouwd maar anders als bij de oudste liep de borstvoeding niet van een leien dakje. Het deed pijn, heel veel pijn! Zo’n pijn dat de tranen bijna over mij wangen rolde. Een lactatiekundige werd er bijgehaald, conclusie overproductie en een heel strekte toeschietreflex. Geklungel met blokvoeden, melk weg laten lopen en verschillende houdingen uitproberen volgde.

Gelukkig was mijn 2de zoon een heel tevreden baby en ik ook een stuk relaxter dan toen ik voor het eerst moeder was. We namen de tijd en hij mocht drinken wanneer hij wilde. Ondanks regelmatig pijn genoten we beide erg van de borstvoeding. Ik legde mij erbij neer dat hij anders was als de oudste en ook andere drinkbehoeftes had. Dat daar regelmatig een borstontsteking bij hoorde maakte het wel zwaar maar hij was zo tevreden.

Deze keer ging het advies van het consultatiebureau wel het ene oor in en het andere oor uit bij mij en bleven wij gewoon op verzoek van de borstvoeding genieten. We bereikten makkelijk een jaar borstvoeding en van stoppen is nog steeds geen sprake. Nu is hij 22 maanden en een maand geleden las ik over te korte lip en tongriempjes….alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Ondertussen is duidelijk dat hij hier echt last van heeft en zal binnenkort alsnog geholpen gaan worden. We maken de WHO van 2 jaar borstvoeding vast nog vol en hopelijk straks ook nog zonder pijn!

Marjolein, moeder van 2 zonen van 4 jaar en 22 mnd.

Meer informatie over Wereld Borstvoeding Week 2014 en ervaringsverhalen van andere Arnhemse Moeders:
Wereld Borstvoeding Week 2014: Een streven voor het leven
Ervaringsverhaal van Simone van Halsema: Borstvoeden: de natuur zijn weg laten vinden

Ervaringsverhaal Femke de Groot: Borstvoeden is zoiets moois, een unieke band

Previous post

Voedende sterren

Next post

Wereld Borstvoeding Week 2014 in Arnhem: Een streven voor het leven

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.