Blog

What’s in a name? Over de zin en onzin van namen en benamingen.

Als je zwanger bent dan is één van de vele belangrijke keuzes die je moet maken het kiezen van een naam voor de baby; hij/zij moet daar de rest van het leven mee verder. De één weet al jaren welke naam de baby zal krijgen, terwijl de ander tijdens de bevalling nog steeds twijfelt. Veel landen en religies hebben hun eigen tradities wat betreft namen, zo krijgt in Griekenland de baby pas een naam wanneer hij/zij wordt gedoopt.

In augustus heb ik mijn diploma als bekkenfysiotherapeut behaald 🙂 Niet zomaar een diploma; een echt masterdiploma. Onlangs is er in de tweede kamer namelijk een besluit genomen waardoor ik nu de titel Msc. (master of science) achter mijn naam mag zetten. Tja, dat klinkt wel leuk en stiekem ook reuze interessant. Maar het zette mij ook aan het denken…wat zegt zo’n naam nu eigenlijk? Word ik beter in mijn werk door deze benaming? Nee, natuurlijk niet. Het betekent dat ik een opleiding heb afgerond die voldoet aan bepaalde eisen, dus dat ik (basis)kennis en vaardigheden beheers op dit niveau. Hoe ik daarna met deze kennis en vaardigheden om ga is aan mijzelf. Ook ervaring, nascholing en nog meer factoren samen bepalen hoe goed je zult zijn in je werk.

Er is vaak veel verwarring of onduidelijkheid over de benaming van therapeuten;
Fysiotherapeut is een beschermde naam, volgens de wet BIG. Alleen als je ooit je diploma hebt behaald mag je je zo noemen. Mijn diploma is alweer 11 jaar oud en in die tijd is er veel veranderd, omdat er door wetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten zijn gekomen. Dus mijn diploma zegt alleen iets over mijn basis, maar niets over mijn huidige vakkennis of mijn ervaring. Daarom bestaat er een kwaliteitsregister voor fysiotherapeuten (CKR).
Geregistreerd fysiotherapeut betekent dat je voldoet aan bepaalde eisen qua werkervaring en nascholing om in het kwaliteitsregister opgenomen te worden (vandaar dat zorgverzekeraars alleen met geregistreerde fysiotherapeuten een contract afsluiten).
Voor de (geregistreerd) bekkenfysiotherapeut geldt precies hetzelfde.

Bekken(bodem)therapeut is weer geen beschermde naam, iedereen (dus ook een ongeschoolde therapeut!) mag zich zo noemen. En dat is heel verwarrend, want de meeste mensen zullen (heel begrijpelijk) dit verschil niet weten. Er zijn ‘bekkenbodem-therapeuten’ die alleen ooit een korte cursus hebben gevolgd , terwijl anderen vele cursussen hebben gevolgd en/of veel ervaring zullen hebben. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft een driejarige (master)opleiding gedaan en mag ook inwendig (be)handelen en heeft daardoor extra behandelmogelijkheden bij bekkenbodemproblemen (onder andere myofeedbacktherapie).

Kortom, er is heel veel verschil in kwaliteit als het gaat om de kennis en kunde van therapeuten.
Zie als therapeut-zoekende-patiënt maar eens een juiste keuze te maken tussen alle soorten therapeuten; minder makkelijk dan gedacht dus. Terwijl je als patiënt maar 1 ding wilt:
Goed geholpen worden zodat je van je klachten afkomt!

Voor geregistreerde (bekken)fysiotherapeuten kun je het kwaliteitsregister raadplegen (http://www.defysiotherapeut.com/vind-uw-fysiotherapeut.html) (het kan zijn dat mijn eigen registratie als bekkenfysiotherapeut nog niet is verwerkt als deze blog online komt)

Ik beloof bij deze dat mijn volgende blog bestaat uit veel praktische tips, waar velen iets aan zullen hebben (hij is al bijna af!) Als er nog vragen zijn naar aanleiding van deze blog dan hoor ik het graag!

Groetjes Monique

Previous post

Maatschappelijk ouderschap

Next post

Emma

The Author

Monique Arts

Monique Arts