Blog

Afvallen op commando

De teller staat al een paar weken op min achtendertig kilogram. Dat wil zeggen dat ik inmiddels achtendertig kilogram ben afgevallen na de geboorte van mijn jongste, mijn zoon. Onvoorstelbaar! Ik ben het gewicht dat mijn zoon en dochter samen wegen afgevallen. Omdat ik zoveel bezig ben met afvallen lees ik er ook veel over.

Bron: Flickr - Christi Nielsen
Bron: Flickr – Christi Nielsen

Keurslijf

In de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat een écht dieet volgen helemaal niets voor mij is. Ten eerste hou ik er niet van dat me iets wordt opgelegd en ten tweede vind ik het veel leuker om alles zelf uit te zoeken. Meestal hou ik een dieet een week vol en heel soms twee á drie weken, maar dan moet ik er wél bij vermelden dat ik in die tweede week dan al een beetje begin te smokkelen. Dat smokkelen doe ik door extra fruit te nemen, of een crackertje tijdens het televisie kijken. In de derde week ben ik alweer zover dat ik mijn eigen voedingsgewoontes integreerde in het dieet. Immers: als je maar 1200 kcal mag eten komt er vanzelf een moment dat je het niet meer volhoudt en je gaat snaaien. Daarom ben ik ook van mening dat een dieet waarbij je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt op de lange termijn niet werkt. Niets ten nadele van zo’n dieet hoor, ik weet dat er ook mensen zijn die met zo’n dieet spectaculair zijn afgevallen en het eraf blijft, maar die mensen zijn wel zeldzaam en die mensen hadden het anders ook wel gered.

Suikerrijk

Waarschijnlijk moest je bij het lezen van het stukje hierboven meteen denken aan Sonja Bakker. Daar begin ik dan ook mee. Met haar dieet zijn duizenden mensen grandioos goed afgevallen en dat kan ook niet anders wanneer je zo’n 1000 kcal per dag minder eet dan je zou moeten eten om “op gewicht” te blijven. Persoonlijk is het niets voor mij, het heeft me wel vijf keer gekost om het definitief te erkennen. Het maakt niet uit welk boek ik van Sonja pak, ik heb altijd honger als ik haar schema’s volg, zelfs als ik het mannenschema gebruik! Dat komt niet alleen doordat het veel te weinig is, maar Sonja heeft nogal de neiging je voeding te laten eten dat erg suikerrijk is en dan heb ik het over de snelle suikers. Die laten je bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan de nieuwste achtbaan in de Efteling en laat die vervolgens net zo hard dalen als die karretjes. Maar waar de Baron 1898 blijft doorgaan krijg jij een energiedip van heb ik jou daar. Eierkoeken zijn heerlijk hoor, maar zó fout. Zoals ik al eerder zei: duizenden – zo niet honderdduizenden – gedijen er goed op, maar ik val daar niet onder. De eerste drie weken van 2015 waren de laatste weken dat ik haar dieet heb gevolgd, honger lijden om af te vallen doe ik niet aan. Overigens moet ik er wel bij vermelden dat je uit al haar boeken heerlijke recepten kunt halen die je eventueel als basis kunt gebruiken voor je lunch of diner.

Koolhydraatarm

Daarnaast heb ik ook nog allerlei koolhydraatarme diëten gevolgd. Geloof me, die waren nog minder een succes. Van vrijwel geen koolhydraten eten werd ik immens chagrijnig en kreeg ik allerlei klachten waaronder fikse hoofdpijn. Het South Beach dieet is daar een groot voorbeeld van en dat is het dieet dat ik gevolgd heb. Dat heb ik welgeteld negen dagen volgehouden en toen was ik er helemaal klaar mee. Het is een grandioze uitdaging om drie tot zes keer per dag iets te eten waar (vrijwel) geen koolhydraten inzitten. Pas dan realiseer je je dat er in heel veel voedingsmiddelen koolhydraten zitten. Het boek van het Dr. Frankdieet heb ik wel een paar keer doorgebladerd, maar ik voelde me niet geroepen het te proberen.

Vetarm

Bron: Flickr - Arya Ziai
Bron: Flickr – Arya Ziai

Een dieet dat ik ooit met redelijk succes (tijdelijk) heb toegepast was een dieet waarbij ik vetpunten moest tellen. Elke voedingsmiddel heeft een bepaald aantal vetpunten en je mag daarbij niet boven de 40 punten uitkomen. Het is een dieet dat zeer makkelijk toe te passen is, mits je vrijgezel en/of geen kinderen hebt. Met name dat laatste is cruciaal, want ten eerste is er geen plek voor emotie-eten (mijn kinderen kunnen mijn emoties behoorlijk beïnvloeden) en ten tweede is het onmogelijk om eens per week friet/pannenkoeken/pizza of iets dergelijks vets te eten. Of je moet natuurlijk op de rest van de dag punten kunnen “sparen”.

Punten tellen

Over punten tellen gesproken, bij Weight Watchers doe je ook zoiets. Weight Watchers heb ik tot drie keer toe geprobeerd, maar wat voor Sonja geldt, gold ook hier: ik hou niet van die regeltjes. Daarbij was het enig dat afviel mijn portemonnee. Elke week betaalde ik braaf een flink aantal guldens en later euro’s om me te laten wegen en tot de conclusie te komen dat ik weer was aangekomen. Waarom zou je immers de friet en chips laten staan wanneer je dat kunt compenseren met iets anders?! Als je wilt kun je met WW elke dag zeer calorierijk eten en toch binnen je punten blijven, maar of dat de goede keuze is…

Je begrijpt inmiddels misschien dat die echte diëten niet aan mij besteed zijn. Wat wel voor mij werkt kun je lezen in mijn volgende blog.

Mooi daj d’r wes bunt en wier komm’n”, maar in het Nederlands is dit gewoon: “Fijn dat je er was en tot ziens.”

Angela sig

Previous post

Massage speciaal voor aanstaande mama's in regio Arnhem!

Next post

Bucketlist voor kinderen

The Author

Angela Aagenborg

Angela Aagenborg

Mijn naam is Angela, ik ben 36 jaar jong, echtgenote sinds 2002 en moeder van twee kinderen (2007 & 2011). Als kind hield ik dagboeken bij en schreef ik af en toe een verhaaltje. In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste roman en in 2006 zette ik mijn eerste blogwoorden op internet. Nu, tien jaar later, heb ik duizenden blogs, column, artikelen geschreven, staan er zo'n twaalf boeken met mijn naam erop in de kast en kan ik me niet meer indenken hoe ik ooit zonder schrijven kon. In de afgelopen dertien jaar heb ik meerdere cursussen gedaan om mezelf te verbeteren, maar het is vooral het schrijven zelf dat mezelf verbetert.
Naast Arnhemse Moeders schrijf ik voor nog drie andere blogsites en werk ik aan een nieuw boek.