StickyBlog

Brief aan mijn eerste kind

Toen jij je ogen open deed, na uren pijn en ongemak, veranderde jij mijn wereld. Het was een rauw gevoel en het overviel me. Natuurlijk had ik me ingelezen en verhalen gehoord van andere moeders. Maar dat moment, het moment dat mijn diepste ik begreep dat ik moeder was geworden, daar had niemand mij op kunnen voorbereiden.

Ik legde je aan mijn borst maar ik voedde je met liefde. Ik hield je dicht tegen me aan. Ik staarde uren naar je, of je nou wakker was of sliep. Met iedere ademteug van jou die ik voelde groeide mijn gevoel voor jou, mijn eerste kind. Iedere dag begreep ik beter wat jij van mij zou vragen. En iedere dag begreep ik beter hoe intens ik het zou vinden, het moederschap. Ik zou het voor niemand anders over hebben, behalve voor jou.

Nu zie ik je verder groeien, de wereld ontdekken. Soms bang of onzeker en dan zoek je mijn armen op zodat we elkaars adem weer kunnen voelen. Een bevestiging van wat we al jaren weten: ik ben jouw moeder en jij bent mijn kind. Een feit wat je niet kunt vertalen in woorden als liefde. Het is een gevoel wat ouder is dan de taal van mensen.

Jouw zusje werd geboren en weer voelde ik het, en nu kon ik het glimlachend ontvangen. Ik herkende het, nog even puur en groot maar minder beangstigend. Nog een wezen wat ik zonder er over na te denken alles wat ik kan geven, zal geven. Ik zal voor jullie mijn grenzen zoeken en er soms ook overheen gaan.

Ik denk er wel eens aan terug, aan dat ene moment dat ik moeder werd. Het gevoel herinner ik me als gisteren, het staat in mijn hart gegrift en het hart vergeet nooit. Ik weet ook dat ik het nooit meer zo rauw zal ervaren als toen, hoeveel kinderen ik ook zal krijgen en van zal houden. Iets wat altijd verbonden is aan jou, mijn eerste kind. Ik ben voor altijd dankbaar dat jij dat mocht zijn.

Mama

Like Arnhemse Moeders op Facebook voor meer van dit soort verhalen en interviews:

 

Previous post

Lucienne Bredewold

Next post

Therapeutisch strijken

The Author

5ter

5ter

Esther, moeder van kleuterzoon Siem (2011) en peuterdochter Fem (2014). Druk bezig met mijn weg vinden in het moederschap, peuterdragen, buitenhuis werken en ook nog tijd vinden om lekker en gezond met elkaar te eten. Ik heb daarnaast een webshop: It's a Wrap. Al deze elementen geven regelmatig inspiratie tot het schrijven van mijn weblogs.

Je kunt eerdere blogs en recepten ook teruglezen op: http://tussenmarsenaarde.wordpress.com/