BlogRecepten

Daar zit een luchtje aan

Zwangerschap komt met allerlei bijwerkingen. Veel zaken zijn algemeen bekend, zoals humeurwisselingen of behoefte aan vreemde soorten eten. Maar hoe je lichaam en je hormonen reageren op de zwangerschap is voor iedere vrouw anders. Je zintuigen kunnen ineens op een hele andere manier gaan werken.  Zo hoorde ik soms ineens rare echo’s bij schelle geluiden en kreeg ik supersonisch ruikvermogen.

In de eerste instantie vond ik mijn verbeterde reukzin erg grappig. Ik wist ineens wat mijn collega voor ontbijt had gegeten of dat de apotheker een roker was; een soort ruikende superheld. Naarmate mijn ik steeds beter ging ruiken kon ik echter maar één conclusie trekken: er zijn veel meer vieze luchtjes dan lekkere luchtjes. Bijna alles stinkt! Ik moest op straat vaak mijn best doen om mijn heftige reactie op geuren te verbergen. Zo ging ik soms bijna over mijn nek van een voorbijganger met een dikke sigaar of een dame met een zwaar parfum.

Niet alleen vreemden wekten walging bij mij op. Door het warme weer konden ook mijn eigen dekbed of kleren dubieus ruiken en als mijn vriend na een paar biertjes tussen de lakens wilde schuiven kon ik de lucht ook nog amper aan.  Er leek geen ontsnappen mogelijk van vieze geurtjes.

Maar er is nog hoop voor de gevoelige neuzen. Bij toeval ontdekte ik een oplossing voor mijn overdreven reukvermogen: Aardbeien. Houd een tasje met aardbeien bij de hand en dat blijft het eerste wat je ruikt – heerlijk! Getest in een parkeergarage op een warme dag en de dominante lucht was niet uitlaatgas, zweet of benzine, maar lekker fris fruit. Zie je mij dus lopen met mijn neus in een zakje, dan weet je dat ik weer aan een vreemd luchtje ben ontsnapt.

Deze zomer at ik dus enorm veel aardbeien – ook geen straf. Lekker op een taartje, in salade en natuurlijk ook gewoon uit het vuistje. Heb je een deel van je aardbeien wat langer laten liggen of er te enthousiast mee rondgelopen? Probeer dan dit aardbeien toetje. Het is zo simpel dat het bijna geen recept te noemen – maar wie weet kan het wat inspiratie brengen.

Er kan makkelijk gevarieerd worden met de onderstaande ingrediënten en hoeveelheden. Ik gebruik graag een dikke Griekse yoghurt met 0% vet, maar je zou ook kwark of magere yoghurt kunnen gebruiken. Door het dessert te serveren in een mooi glas ziet het er feestelijk uit en het is nog gezond ook.

Aardbei toetje

(voor twee personen)

Ingrediënten:

  • 200 gram aardbeien (en een aantal extra ter decoratie)
  • 1 banaan (evt. ook wat extra ter decoratie)
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • scheutje siroop, honing of suiker
  • Extra: wat koekjes en slagroom

Snij de kroontjes van de aardbeien en schil de banaan. Maal deze samen fijn met een blender of in een keukenmachine. Roer vervolgens de yoghurt door het fruitmengsel. Gebruik hiervoor niet de keuken machine of blender, dan wordt de yoghurt dunner. Proef het mengsel, is het niet zoet genoeg voor je smaak? Voeg dan wat siroop of honing toe.

Leg wat extra stukjes aardbei, banaan en eventueel een verkruimeld koekje onder in de glazen. Schenk het mengsel er bovenop. Decoreer met een beetje yoghurt of eventueel slagroom.

Wat meer tijd over? Dit mengsel is ook een goede basis voor een lekker ijsje. Schenk de mix daarvoor in zes ijsvormpjes en plaats voor minimaal 6 uur in de diepvries.

Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!

 

Previous post

Geen tijd om pauze te nemen

Next post

Leuke kleuteractiviteiten (4+) in Arnhem!

The Author

Esther Solf

Esther Solf

Moeder (31), liefhebber van lekker eten, avonturier, vintage verzamelaar, koopjesjager en Arnhemmer. Schrijft over het leven als moeder en het eten wat daarbij hoort.