Blog

Geen tijd om pauze te nemen

Stug doorgaan Ik heb soms van die tijden dat het zo druk is, dat ik mijn boterham maar achter het bureau opeet om maar geen tijd te verliezen en alles af te krijgen. Maar levert het echt zoveel tijd op? Ik denk van niet en toch doe ik het nog wel eens. Wat is het, dat ik toch maar stug doorga met werken? Alsof ik in een roes leef. Ik wil zooo graag alles afhebben op het moment dat ik dat wil. Maar eigenlijk is het niet rëeel en moet ik misschien gewoon kiezen tussen de verschillende werkzaamheden en werk leren doorschuiven?! En toch wel die pauze nemen.

Pauze is goed UIt onderzoek is gebleken dat pauze wel degelijk goed is. Het voorkomt vermoeidheid, dat je aandacht verliest en minder productief wordt. Maar hoe kun je er toch voor zorgen dat je zonder stress die pauze gaat nemen? Want ik en veel klanten van mij ervaren stress bij het nemen van pauze in drukke tijden. Want het idee is immers dat je dan tijd verliest en je hebt nog zoveel te doen. Dat to-do lijstje moet toch ècht af. Inmiddels ben ik al een paar jaar verder en wijzer en weet ik dat afstand nemen van het werk door middel van pauze erg goed is en dat ik uiteindelijk helemaal niet zo veel tijd verlies als ik pauze neem. Vaak krijg ik nog met gemak al mijn taken af. Dus dan zit het voor een deel toch tussen de oren ;-).

Mindfulness helpt Ik zeg altijd het hoeft niet veel tijd te kosten om te ontspannen. Het vraagt wel (veel) discipline om de pauze toch te nemen. Want zoals ik al aangaf je geest werkt niet mee. Want deze raast maar door in tijden van drukte en geeft je het gevoel ècht niet te kunnen stoppen met werken.

Met Mindfulness neem je even afstand van je werk. En je focused op iets anders. Ook een belangrijk onderdeel van Mindfulness is om op één ding tegelijk te focussen. Dus als je dan met pauze gaat. Heb dan ook echt alleen maar aandacht voor jezelf en je boterham. Ga niet ondertussen nog even je mail checken en dan ook nog even je apps beantwoorden. Want dan ben je al heel snel weer in de doe modus. Het gaat erom dat je even in de zijn modus kan blijven. Gewoon simpelweg zijn en je boterham eten en genieten van de rust. Op deze manier krijgt je lichaam even rust en je geest ook. Waardoor je erna met veel meer energie en een helder hoofd weer aan de slag gaat.

Gedachten blijven komen en gaan Er zullen dan tijdens je pauze nog steeds gedachten blijven komen over wat je allemaal nog moet doen of misschien vergeten bent te doen. Je neiging is om alweer naar je werkplek te hollen en de computer op te starten. De kunst is om deze gedachten toch los te laten en weer terug te gaan naar het focuspunt. Dit kost in het begin veel moeite en het lijkt misschien een eindeloze “strijd” tegen je gedachten. Maar op moment dat je accepteert dat deze gedachten je bezig houden dan kan je ze makkelijker loslaten.Je gaat dan meer grip krijgen op je gedachten. En zo kun je dat ook met gevoelens als stress en onrust doen. Accepteer ze en laat ze weer los. En dan….. ineens ervaar je een moment van rust en stilte in je hoofd.

Doen! Ik schreef hierboven al een paar klassieke argumenten om geen pauze te nemen. Ik wil zo graag alles af krijgen. De to do lijst moet toch ècht af. En een ander mooi excuus is; “Ik zit net midden in een taak en het gaat zo lekker”. Maar ja zijn deze momenten er niet heel vaak per dag? En kunnen we deze excuses blijven maken en onszelf ondertussen ondermijnen? Nee, is het antwoord. Als je goed voor jezelf wilt zorgen en goed kwalitatief werk wil afleveren is het gewoon goed om pauzes te nemen. Je houdt het langer vol, je blijft scherper en voorkomt op langer termijn uitval door uitputting en ziekte. Dus gewoon doen! Help jezelf met een (kook)wekker, met een lekkere thee waar je van kunt genieten en een heerlijke sandwich waar je eens van gaat genieten met aandacht :-). Zo maak je van je pauze een heel fijn me-time moment. En ga je erna verfrist en met nieuwe energie weer lekker verder met je werk.

Zhoo, tijd voor pauze! (En dan niet op bovenstaande manier, maar echt met aandacht en ontspanning voor mezelf) 😉

 

Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!

Previous post

Tante

Next post

Daar zit een luchtje aan

The Author

Claudia Leenaars

Claudia Leenaars

Geboren in Arnhem en woon nu in Velp met partner en dochter Ella van 1,5 jaar. In het dagelijkse leven geef ik training, coaching en workshops op gebied van Mindfulness, Ontspanning en Stressmanagement.

Het is mijn passie om mijn kennis hierover te delen en anderen hiermee te inspireren.