Blog

Goed opvoeden en carrière maken, gaat dat samen?

Via Facebook plaatste ik  deze stelling:

Een greep uit de verschillende reacties:

Mee oneens: “Jawel, dat gaat samen. Laten zien aan je kind dat je zelf ambities hebt en je werken leuk vindt is ook belangrijk en dat in combinatie met er zijn op de momenten die je thuis bent kan prima vind ik. Ik jaag nu de carrière na die ik een paar jaar uitgesteld heb vanwege de kinderen. De jongste is nu zes, de oudste acht en nu ze beiden naar school gaan gaat dat allemaal wat handiger. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen er anders tegen aan kijken, maar iedereen mag het doen zoals ze zelf willen. Ik ben een leukere moeder wanneer ik werk en af en toe niet “de mama van” ben. Ik ben niet uit het juiste hout gesneden om thuis moeder te zijn, want ja dat moet je maar kunnen.

Mee eens: “Ik werk 28 uur per week en zou echt niet weten hoe ik meer kan werken. Gelukkig heb ik een fijne en flexibele werkgever. Als je echt carrière wilt maken zullen stapje meer moeten doen.

Voor mij is dit een interessant onderwerp omdat ik aan der lijve heb ondervonden dat het moederschap niet een kwestie is van een balans vinden, maar van balanceren. Voor mij betekent dat balanceren tussen moeder, vriendin, partner, werknemer, blogger, Arnhemse Moeders… Ik vind het niet lastig om mijn carrière en ambities te combineren met goed opvoeden. Want zoals een moeder via Facebook opmerkt: opvoeden doe je niet alleen, dat doet eigenlijk je hele sociale omgeving.

Ik vind het wél lastig om mijn carrière en ambities te combineren met de fysieke tijd die ik met Elia besteed. Carrière maken en je ambities najagen kost in mijn geval nu eenmaal tijd. Soms zijn er leuke en uitdagende projecten waar je ook aan wilt bijdragen. In sommige gevallen betekent dat meer moeten werken dan je uren in je werkweek.

Het is een keuze die elke moeder voor zichzelf maakt. Je carrière uitstellen, nu carrière maken of geen carrière najagen: geen keuze is goed of fout. Ieder kiest wat bij hen het beste past. Ik heb ervoor gekozen om vier dagen per week te werken. Ja, ik had ook voor minder dagen kunnen kiezen, maar dan zou ik geen uitdagende baan hebben en voor mij is dat wel een voorwaarde om op te laden. Dat geeft mij weer de rust en energie om een leukere moeder te zijn.

Alle reacties op de stelling lees je hier.

Like Arnhemse Moeders op Facebook voor meer van dit soort verhalen en interviews:

Previous post

Tips voor ontstressen op vakantie

Next post

Charming Arnhem: speeltuin De Leuke Linde

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.