Goedbedoelde adviezen; om gek van te worden!
Het begint eigenlijk al vanaf het moment dat mensen horen dat je zwanger bent (of zelfs al daarvoor)… Goedbedoelde adviezen over wat je wel en niet moet doen. De één nog onzinniger dan de andere. Als je baby eenmaal geboren is stopt dit niet, het wordt alleen maar erger! Iedereen denkt je te moeten vertellen wat je wel en niet moet doen. Ook al is het goed bedoeld, zelf vind ik het soms lachwekkend en vaak irritant. En ik weet dat ik daar niet de enige in ben 😉
Het vervelende van al deze adviezen is dat je er heel onzeker van kan worden. Vaak heb je geen idee welk advies goed of zinvol is en welk advies absoluut niet, want als je voor het eerst zwanger bent, dan komt er veel op je af en lijk je soms ineens in een compleet nieuwe wereld te zijn gekomen. Als je vervolgens moeder bent geworden dan heb je de zorg gekregen voor een kindje, een hele verantwoordelijkheid. Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kind, maar al deze veranderingen en verantwoordelijkheden (in combinatie met hormonen) leveren veel onzekerheid op en dergelijke adviezen kunnen je echt radeloos maken. Zoeken op internet levert vaak meer vragen dan antwoorden op, of juist horrorverhalen.
Heel even dacht ik eraan om een top 10 te maken van de meest irritante adviezen en opmerkingen, maar die kennen jullie vast wel 😉 En daar heb je dan ook weer niets aan. Daarom heb ik besloten om drie goedbedoelde, maar vrij onzinnige, adviezen om zeep te helpen. Want adviezen die je niet helpen, of zelfs eventuele klachten kunnen doen verergeren, daar heeft niemand iets aan.
1. Symmetrisch bewegen bij bekkenklachten
Als je tijdens of na je zwangerschap bekkenklachten hebt dan is het niet nodig om alleen maar symmetrisch te bewegen. Ook is het niet noodzakelijk om steeds je benen tegen elkaar aan te houden. Sterker nog, als je dit laatste met kracht doet is de kans groot dat je er juist (meer) klachten van krijgt. Wel is het belangrijk om je bekken goed te stabiliseren tijdens bewegingen die veel stabiliteit vragen, zoals veranderen van houding of het tillen van kinderen. Goed stabiliseren kun je leren! Ook goed uitademen kan hierbij al veel helpen.
2. Bekkenbodemspieren constant aanspannen
Ga niet de hele tijd je bekkenbodemspieren aanspannen als je last hebt van: bekkenpijn, urineverlies of een verzakking. Dit zal de klachten (uiteindelijk) niet doen verminderen en vaak nieuwe klachten opleveren. Zoek deskundige hulp (van een geregistreerd bekkenfysiotherapeut) als dergelijke klachten je hinderen tijdens het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden.
3. Stippeltjesplassen
Stippeltjesplassen is dat je tijdens het plassen stopt met plast en daarna weer verder plast. Mijn advies: ga nooit stippeltjesplassen! De laatste weken heb ik weer meerdere patiënten gehoord die dit deden. Voor meer uitleg over wat je niet moet doen bij urineverlies: zie mijn vorige blog.
Wat je vooral WEL moet doen: vertrouwen op je eigen gevoel! Vaak weten we (onbewust) wat wel of niet goed is voor onszelf en voor ons kindje. Het moederinstinct is (bijna) altijd juist, probeer erop te vertrouwen. En bij (aanhoudende) lichamelijke klachten: zorg goed voor jezelf, iets wat moeders nogal eens lijken te vergeten. Schroom niet om hulp te vragen.
Iedereen een fijne zomervakantie en tot daarna!
Groetjes,
Monique
Like Arnhemse Moeders op Facebook voor meer van dit soort verhalen en interviews: