Blog

Is het Nationaal Schoolontbijt broodnodig?

Toen ik op de basisschool zat, bestond het Nationaal Schoolontbijt nog niet. Tegenwoordig gaan ze ieder jaar langs de basisscholen in Nederland om ontbijtjes aan kinderen uit de delen. Een ontzettend goed initiatief, laten we dat voorop stellen, want veel kinderen ontbijten ’s ochtends niet of ontbijten ongezond.

En juist de dag beginnen met een gezond ontbijt is ontzettend belangrijk voor kinderen om voldoende energie te hebben om naar school te gaan. Maar is het Nationaal Schoolontbijt echt nodig? Hoe gezond zijn de producten eigenlijk die op het menu staan?

Zo kunnen de kinderen kiezen tussen een tarwe bol, krentenbol en volkorenbrood. Maar waar blijft de havermoutpap, crackers en de yoghurt met zaden en noten? Waarom wordt brood nog altijd gezien als het hoofdproduct bij het ontbijt?

Dan volgt Blue Band Goede Start (sponsor?) voor op het brood. Met beleg als jam, appelstroop en smeerkaas is dat helemaal niet nodig, die hebben genoeg smaak en plakken net zo goed aan het brood. Halvarine is helemaal niet zo gezond als we denken. Het is een kunstmatig product met heel veel toevoegingen. Puur een marketing product en kinderen kunnen prima zonder. Het beleg zelf kan ook beter. Jam zit vol ’toegevoegd’ suiker. Beter is de appelstroop die alleen natuurlijke suikers bevat of honing, maar die zit er niet bij.

De kaas is prima maar de smeerkaas is ook niet nodig. Smeerkaas is namelijk geen natuurlijk product, ook hier zitten weer toevoegingen in. Een eitje zou een goed alternatief zijn, maar dan wel zonder zout erbij. Dan nog de mandarijn en de komkommer, het groenten en fruit gedeelte volgens de organisatie. Maar waarom maar 2 producten die zo ontzettend gezond zijn vanwege hun vitaminen en mineralen? Ik mis hier de appel, de banaan, de kiwi, de sinaasappel, de druiven, de tomaatjes, de worteltjes, de radijsjes en ga zo maar door. Als laatste de melk, want die staat als enige drank op de kaart. Op zich een goede keus maar ik mis hier dan wel het water en de thee als betere opties. Ook melk is niet zo gezond als we denken. Het is nodig voor de groei en ontwikkeling van baby’s maar kinderen krijgen er zeker geen sterkere botten van.

Ik ben absoluut voorstander van ontbijten, zeker voor kinderen omdat die nog volop in de groei zijn. Maar de inhoud van het Nationaal Schoolontbijt mag wat mij betreft veel gezonder en gevarieerder. Ik denk toch dat veel producten nog gesponsord zijn en daardoor gekozen worden. Jammer.

 

 
Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!

Previous post

10 food confessions

Next post

magisch

The Author

Ilona Annema

Ilona Annema

Mama van dochter Philou (juni 2015). 31 jaar geleden geboren in Friesland, sinds 11 jaar samen met een Limburger en sinds 9 jaar woonachtig in het prachtige groene Arnhem. Houd van sporten (hockey, hardlopen en mountainbiken), gezond eten (ben gek op haver) en verre reizen maken.