Blog

Joepie de poepie! Of toch nie(t)?

Thuis heb ik twee kleuters en die moeten al lachen om het woord: poep!
Het blijft ook een gek onderwerp voor de meeste mensen. Veel patiënten vinden het dan ook moeilijk om erover te praten, soms zelfs nog moeilijker dan praten over seksualiteit. Terwijl iedereen het doet ; -) Er zijn ontzettend veel leuke en minder leuke dingen te vertellen over poep … over al dit soort ‘shit’ gaat deze blog.

Er zijn ontzettend veel woorden voor om te zeggen dat je moet poepen. Een greep uit de bekende benamingen: poepen, de grote boodschap doen, kakken, bah doen, ontlasten, een drol draaien, hopen en nog een heleboel (wat minder nette) varianten 😉

Iedereen weet wel dat ons voedsel wordt verteerd en het eindproduct ons lichaam verlaat als poep. In het proces van spijsvertering kan een heleboel niet goed verlopen. En dan kan vervelende gevolgen hebben.

Eén van de vele vragen over de stoelgang die ik regelmatig stel is: Hoe ziet uw poep er uit?
Veel mensen kijken me dan raar aan, zeker als ik dan ook nog eens een mooi plaatje in mijn voorlichtingsmap laat zien. De Bristol Stool Form Scale (google maar eens) geeft aan welke vorm je poep kan hebben. In het algemeen geldt: hoe dikker de poep is, hoe moeilijker hij eruit te krijgen is. En hoe dunner hij is, hoe moeilijker om op te houden. Eigenlijk heel logisch.

Onlangs had ik een patiënte die aangaf het woord ontlasten zo mooi te vinden klinken… je ontdoet je immers van een last. Maar wat nu als poepen helemaal niet goed lukt? Daar kun je echt ontzettend veel last van hebben. Steeds een vol gevoel, een opgezette buik , winderigheid, buikpijn, aambeien, pijn bij het poepen… allemaal klachten die erg vervelend zijn. Als je buik vol zit omdat het poepen niet goed lukt dan kunt je er misselijk van worden of zelfs van moeten overgeven. Als mensen steeds vragen of je zwanger bent, omdat je buik zo is opgezet, dan kan dit erg vervelend zijn.
Dit zijn allemaal klachten waar veel aan te doen valt. Naast voldoende vocht, vezels en beweging speelt je bekkenbodem vaak ook een rol bij deze klachten. De bekkenbodemspieren moeten goed kunnen ontspannen, anders wordt de darm door deze spieren dichtgetrokken en kan de poep er niet goed uit. Ook moet je goed kunnen voelen dat er aandrang is voor de ontlasting. Deze processen lopen bij veel mensen met bovenstaande klachten niet goed.

Het tegenovergestelde probleem komt ook vaker voor dan je zou denken: Een windje of je poep niet kunnen ophouden. Een probleem waar je niet graag over praat en waar veel schaamte voor is. Dit kan verregaande gevolgen hebben, mensen durven soms de deur niet meer uit te gaan omdat ze bang zijn dat ze ontlasting verliezen en anderen dit dan ruiken. Ook bij deze klachten speelt de bekkenbodem vaak een grote rol.

Deze blog heb ik geschreven om dat ik weet dat veel mensen rondlopen met problemen rondom het poepen en het merendeel van deze mensen geen idee heeft dat er heel veel aan te doen valt.
Heb je problemen rondom het poepen? Blijf er niet mee doorlopen en stiekem op spontane genezing hopen. Praat erover met je (huis)arts of zoek hulp bij een bekkenfysiotherapeut. Deze kan je helpen om weer controle te krijgen over je ontlasting. Je zult verstelt staan van de vele mogelijkheden om van deze klachten af te komen.

Tot slot nog een aantal poepweetjes:

  • Veel zwangere vrouwen hebben last van obstipatie; drink voldoende, eet voldoende vezels en blijf bewegen.
  • De eerste keer poepen na een (vaginale) bevalling is vaak best spannend; het is toch een beetje een rampgebied net na de bevalling 😉
  • Veel kleine kinderen vinden poepen op de wc best eng.
  • Thuispoepers zijn mensen die het alleen maar thuis doen, vaak gaan ze de eerste dagen van vakantie helemaal niet poepen.
  • Sommige mensen poepen 3x per dag en andere eens per 3 dagen. Zolang dit geen klachten geeft wordt beide als normaal gezien.
  • Je voeding bepaalt mede de kleur van de ontlasting.
  • Een goede spijsvertering begint al in de mond; kauw daarom altijd goed op je eten.
  • Stempelen is een benaming voor het vuil maken van de onderbroek met streepjes ontlasting.
  • Het is belangrijk de tijd te nemen om te poepen.

Voor vragen over poepen, mag je me altijd roepen!
Maar mailen is handiger 😉

Monique

Like Arnhemse Moeders op Facebook voor meer van dit soort verhalen en interviews.

 

3 kilo kwijt = geld terug 728x90

Previous post

Review: NiNi Babysleeper

Next post

Desirée Pelgrom-Geurts

The Author

Monique Arts

Monique Arts