Blog

mmm, lekker?

 Er is enorm veel onderzoek naar het effect van suikers in voeding gedaan en ik moet zeggen dat de meeste te technisch zijn voor mij om te begrijpen. Maar wat ik wel  goed begrijp is dat geen enkel onderzoek het gebruik van suikers stimuleert of er iets positiefs over kan zeggen.
Daarentegen zijn de nadelen overweldigend! Voedingsdeskundige Mieke Missinne somt 114 nadelen op. Die zal ik jullie besparen, maar als suikerverslaafde zal ik er een paar noemen die ik ook zelf herken bij mezelf of uit mijn werkervaring met kinderen:
  • suiker kan hyperactiviteit, angst en moeite met concentreren bij kinderen veroorzaken
  • suiker draagt bij tot vermindering van de afweer tegen infectieziekten
  • suiker kan leiden tot tandbederf
  • suiker kan leiden tot overgewicht
  • suiker kan bijdragen aan diabetes
  • suiker is vijand nr 1 van de gezonde stoelgang
  • suiker veroorzaakt voedselallergie
  • suiker veroorzaakt slaperigheid
  • zo zijn er nog veel meer…
Toen ik een kind was (in 60-er jaren) wist ik alleen dat het tot tandbederf kon leiden. In de 70-er jaren kwamen er allerlei acties om kinderen gezond te laten trakteren op school. Inmiddels zijn we 45 jaar verder en helaas zie ik nog heel veel traktaties vol suiker voorbij komen. Met de toename van de welvaart is het gebruik van suikers alleen maar toegenomen. Per jaar gebruiken we ongeveer 45 kg suiker, waarvan 60% in verwerkte producten. 45 kilo! Kijk eens in de supermarkt naar de pakken suiker, zijn het er 45? Dat eet je dus op per jaar!
Het diabetesfonds is begonnen met een postercampagne. Ik zag bij een supermarkt grote posters hangen met een fles cola en de hoeveelheid suikerklontjes die erin zitten. Ik hoop dat het helpt.
Ik ben verslaafd en kom er niet meer van af, maar jonge kinderen kun je nog behoeden.
Water is fantastisch, al helemaal in Arnhem. Nog beter dan Spa blauw! En het snoepen voor één keertje is vaker dan je beseft. Ga maar eens tellen hoe vaak dat ene keertje voorkomt. Ik vrees heel vaak.

 

Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!

Previous post

Eindelijk stoere geboortekaartjes

Next post

Sprookjesfiguren bevolken Arnhem

The Author

Rita Stronks

Rita Stronks

Al vanaf mijn tiende levensjaar ben ik gefascineerd door het jonge kind en het werd de specialisatie tijdens mijn opleiding (HBO) en werkplekken.
Nu, 47 jaar later kijk ik nog steeds met veel verwondering naar het jonge kind en het verveelt geen moment. Graag deel ik mijn kijk met de lezer.