Blog

Relaxed het jaar afsluiten

Het zijn drukke dagen. Sinterklaas is geweest, het werk moet nog af voor het einde van het jaar en voor je het weet staan Kerst en Oud en Nieuw alweer voor de deur. Erg leuk en gezellig natuurlijk. Maar het kan soms ook stressvol en vermoeiend zijn. Daarom een aantal tips om relaxed te blijven.

Plan oplaadmomenten in
Het is niet erg om druk te zijn en te pieken op bepaalde momenten Het is niet erg om druk te zijn en te pieken op bepaalde momenten. Dit is heel gezond en hoort er ook bij. Maar wanneer je te lang doorgaat met pieken krijgt je lichaam niet de mogelijkheid om te herstellen. Ken je het moment waarop je ’s avonds op de bank neerstort. Niet meer in staat om nog iets te doen.Dat is een mooi voorbeeld van maar doorgaan op de automatische piloot en geen oplaadmomentjes nemen.

Het resultaat is dat je vermoeid raakt, mopperig wordt en niet meer kan genieten van de leuke activiteiten. Daarom is het belangrijk om oplaadmomenten in te plannen om jezelf weer op te laden en te ontspannen.

Maar het is ook belangrijk om oplaadmomenten in te plannen om jezelf weer op te laden en te ontspannen. Neem daarom van het weekend even tijd om na drukke momenten een bijtank moment in je te plannen. Schrijf deze in je agenda. En laat je niet te snel verleiden om de afspraak met jezelf te verzetten. Doe dan echt iets prettigs voor jezelf waar jij weer energie van krijgt en van ontspant. Maak een lekkere wandeling of ontspan in bad met de badgel die je gekregen hebt van Sint ;-). Zo kan je erna weer met energie en plezier verder.

Wees niet te perfectionistisch
Ken je dat? Je hebt op een cadeau verlanglijstje een artikel staan. Jij naar de winkel. Winkel voor je snufferd dicht, want je bent net te laat. Dan maar via internet bestellen. Wat blijkt? Je kan alleen maar voor € 15,00 bestellen en niet voor minder. De verzendkosten daarbij zijn ook nog eens erg hoog. Wat doe je dan? Tip: accepteer soms dat het niet altijd lukt om het perfecte cadeau te vinden, koop wat anders leuks. Scheelt een hoop stress en de ander zal vast jouw met zorg uitgekozen cadeau leuk vinden. Uit onderzoek bleek dat mensen het cadeau wat een ander met zorg heeft uitgekozen leuker vonden dan wat met had aangegeven. Zo dat is even een fijne uitkomst!

Hetzelfde geldt voor het ingrediënt van je feestmaal. Kun je net dat ene ingrediënt niet meer krijgen? Accepteer het en kies een ander vergelijkbaar ingrediënt. Het zal er vast niet slechter door smaken. Realiseer je ook dat wanneer je vermoeid raakt je juist je perfectionistische trekjes nog hardnekkiger zijn. Dus wees mild voor jezelf en weet in je achterhoofd dat je dan van een mug een olifant kan maken.

 En kijk op je werk eens kritisch naar wat je moet doen, probeer niet krampachtig en perfectionistisch alles af te krijgen voor het einde van het jaar want dat lukt toch niet en geeft veel stress, Dat zorgt weer voor vermoeidheid en minder kwaliteit van je werk en levensvreugde. Niet nodig. Sommige kunnen dingen kunnen echt wel volgend jaar gedaan worden.

Zorg voor een goed overzicht
Zorg voor een overzicht zodat je helder hebt wat je allemaal moet en wil doen zowel privé als op het werk. Te denken aan cadeaus kopen, huis schoonmaken, aanwezig zijn bij kerstdiner op school tot het sturen van kerstkaarten, halen van kerstboodschappen ect. En op je werk doe je hetzelfde. Noteer welke taken je nog wilt doen. Administratie afronden, plan 2016 uitwerken, klanten bedanken etc. Als je de lijsten af hebt dan heb je een goed overzicht en kan je over het volgende nadenken: moet je alles zelf doen of kun je ook dingen delegeren? Of kun je bepaalde dingen misschien achterwege laten of doorschuiven omdat je anders tijd tekort komt? Soms kan je hierdoor ook realiseren dat sommige  dingen niet nodig en handig zijn. Bijvoorbeeld in deze drukke periode kerstballen willen kopen terwijl je nog mooie ballen op zolder hebt liggen. Je hebt al weinig tijd dus doe de dingen die echt nodig zijn en kijk later of je tijd over houdt.
Het maken van zo’n lijst kost niet veel tijd en geeft wel veel rust. Het voorkomt dat je onnodige dingen doet, het maakt jezelf scherper en voorkomt dat je jezelf overbelast met alle gevolgen van dien.

Wees mild voor jezelf
Je hoeft niet superman or woman te zijn. (H)erken het als je moe of gestressed bent. Doordat je het accepteert maak je het voor jezelf al wat makkelijker in plaats van er tegen te vechten en het te veroordelen. Het helpt om te herinneren dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen zodat je uiteindelijk ook goed voor anderen kunt zorgen. En stel jezelf de vraag: wat zou ik tegen een vriend of vriendin zeggen als deze aangeeft: ik ben zo moe of ik voel mij heel erg gestressed. 

Ik zou zeggen doe het maar eens rustig aan en doe iets leuks fijns voor jezelf! En voel je niet schuldig maar geniet ervan!

Tip: : kom ook naar de Mindfulness mini workshop op 12 december. Even tijd voor jezelf om te ontspannen  

 

Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!

Previous post

greetz.nl - 2=1 op alle wenskaarten

Next post

vergeet niet te stoeien

The Author

Claudia Leenaars

Claudia Leenaars

Geboren in Arnhem en woon nu in Velp met partner en dochter Ella van 1,5 jaar. In het dagelijkse leven geef ik training, coaching en workshops op gebied van Mindfulness, Ontspanning en Stressmanagement.

Het is mijn passie om mijn kennis hierover te delen en anderen hiermee te inspireren.