Blog

Sportschool alternatieven

Sinds ik me heb vastgebeten in het afvallen ben ik heel creatief geworden in het bedenken van sportmogelijkheden. Waar ik in 2009 nog trouw vijf á zes dagen per week naar de sportschool ging met een kindje van twee jaar oud, heb ik daar dit keer niet veel behoefte aan gehad. Ja, ik heb veel verschillende sportscholen gezien terwijl mijn jongste nog niet naar school ging, maar ik ging nooit met een goed gevoel naar één van die drie sportscholen.

Het verschil zou kunnen zijn dat ik in 2009 maar één kindje had en dat het er nu twee zijn, double trouble zeg maar, maar het kan ook zijn dat ik destijds veel gemotiveerder en meer gedreven was omdat ik afviel voor dat tweede kindje. Wie zal het zeggen?! Wat in ieder geval belangrijk is bij het zoeken van een goede sportschool is dat je je er thuis moet voelen. Je moet met plezier naar je sportschool kunnen fietsen (waarom met de auto – het is Arnhem!) en na je training met een positief en fijn gevoel weer naar buiten lopen. Dat dit niet elke dag kan weet ik als geen ander, maar je moet er zeker niet altijd met een slecht gevoel naartoe gaan en vandaan komen, dat werkt gewoonweg niet.

Hardlopen/wandelen

Als een sportschool dus (tijdelijk) geen optie is moet je iets anders gaan doen. Maar wat? Eén van die opties zou hardlopen kunnen zijn. Met kinderwagen! Als je een beetje goed oplet kun je via Marktplaats prachtige hardloopkinderwagens aanschaffen en mét kind op pad gaan. Is hardlopen niet een optie dan is wandelen een goede tweede keuze. Wandelen vond ik altijd iets saais, het schiet gewoon niet zo hard op als hardlopen (en je verbrandt ook niet zoveel calorieën), maar sinds mijn tandperikelen ben ik daar toch anders over gaan denken. Waarom iets doen (wat eigenlijk niet kan), terwijl er een alternatief is?! Het is aan jezelf om te bepalen wat je fijner vindt, maar het een hoeft het andere niet uit te sluiten. Ik wandel regelmatig tijdens mijn hardloopsessies. De ene keer omdat ik het nodig heb om op adem te komen, de andere keer om gewoon nog even lekker langer buiten te kunnen zijn.

Fietsen

Nederland is een echt fietsland, daarom hou ik ook zo van ons landje. Vanaf het moment dat je kleintje rechtop kan zitten is er eigenlijk geen reden meer om niet lekker op pad te gaan. Samen met je kindje kun je talloze kilometers maken terwijl je ondertussen gezellig met hem/haar kunt kletsen en liefde voor natuur bijbrengen. Dat je ondertussen calorieën verbrandt is uiteraard mooi meegenomen en dat je kindje leert dat bewegen leuk is, is dan helemaal perfect. Toch? Op de bank zitten en voor je uit kijken is ook niet wat. Geniet van het samenzijn, het gaat toch al zo hard!

Gymstick

Bij de Lidl heb ik twee jaar geleden de goedkope uitgave van de Gymstick® gekocht. De handleiding die bij de stick zat was op zich duidelijke genoeg, maar na twee keer kwam ik erachter dat het niet zo handig is om met behulp van zo’n blad je trainingen te doen, hoewel het weinig anders is dan op de sportschool. Daarom ging ik op zoek naar goede trainingsfilmpjes. Ik vond er drie en had met die drie tezamen een goede training te pakken. Als je het goed doet train je je hele lichaam in een uurtje tijd. Het heeft de voordelen van een krachttraining, maar voelt tijdens het trainen minder intensief aan. Dat is uiteraard ook een valkuil, want de dag erna voel je het wel degelijk.

Dumbbells en barbells

thuissportenVoor de liefhebber van échte krachttraininnig: schaf jezelf een setje dumbbells aan. Heb je nog wat ruimte over in huis kies er dan voor om ook een speciale bank aan te schaffen en een barbell met een aantal schijven. Je hoeft niet perse naar een sportschool voor krachttraining, ook hier is YouTube weer een goed alternatief. Is het geen optie voor je dat zijn er tal van fitnessboeken te koop waar meer dan genoeg oefeningen in staan om mee aan de slag te gaan. Dit boek (klik op de link) is één van mijn favorieten.

Overig

Naast deze sporten kun je altijd nog tal van YouTube filmpjes vinden om thuis te trainen en is een matje alles wat je (naast een tv of tablet) nodig hebt. Kijk er wat rond en je vindt allerlei filmpjes om aan Yoga, Zumba, boksen of pilates te doen. Jillian Michaels heeft voor iedere vrouw wel iets op haar YouTube kanaal staan. Kayla Itsines is helemaal hot, op Instagram gaat er geen dag voorbij of ik zie wel een berichtje voorbij komen waarin iemand haar naam noemt na een BBG (Bikini Body Guide) training. Ze heeft een trainingsmethode ontwikkelt te trainen voor het perfecte lichaam. Een tijdje geleden was zij in Nederland om een bootcamp te geven, het is duidelijk dat veel vrouwen razend enthousiast zijn. Mommy Fitness is helemaal in opkomst en er zijn het wat vrouwen die hun sportfilmjes uploaden in het internet waarbij je ze workouts ziet doen met baby/peuter of kleuter. Erg vermakelijk dus zoek er eens op als je op YouTube zit. Overigens bestaan er naast dit alles ook talloze apps waarmee je kunt sporten. 30 days challenges zijn challenges die je binnen een half uur gedaan hebt en geloof me, die hebben écht nut. Als je die apps opzoekt, kijk dan ook eens naar 7 minutes workouts. In een volgend blog zal ik mijn favoriete apps met jullie delen.

Keuze genoeg

Zoals je ziet is er meer dan genoeg keuze op sportgebied als je moeder bent en niet afhankelijk wilt zijn van oppas. Het enig dat je nog moet doen is uitvinden wat bij jou past en wat je leuk vindt. “Excuses don’t burn calories.” Waar een wil is, is een weg en kinderen hoeven geen excuus te zijn!

DSCF2199

 

 

 

 

Mooi daj d’r wes bunt en wier komm’n”, maar in het Nederlands is dit gewoon: “Fijn dat je er was en tot ziens.” En mocht je vragen hebben, laat gerust een berichtje achter hieronder.

 

 

Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!

 

Previous post

Ideaal met kids: Brasserie Zypendaal

Next post

Rita Stronks

The Author

Angela Aagenborg

Angela Aagenborg

Mijn naam is Angela, ik ben 36 jaar jong, echtgenote sinds 2002 en moeder van twee kinderen (2007 & 2011). Als kind hield ik dagboeken bij en schreef ik af en toe een verhaaltje. In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste roman en in 2006 zette ik mijn eerste blogwoorden op internet. Nu, tien jaar later, heb ik duizenden blogs, column, artikelen geschreven, staan er zo'n twaalf boeken met mijn naam erop in de kast en kan ik me niet meer indenken hoe ik ooit zonder schrijven kon. In de afgelopen dertien jaar heb ik meerdere cursussen gedaan om mezelf te verbeteren, maar het is vooral het schrijven zelf dat mezelf verbetert.
Naast Arnhemse Moeders schrijf ik voor nog drie andere blogsites en werk ik aan een nieuw boek.