Sportschool kiezen
Een aantal weken terug schreef ik over sportalternatieven. Dat was in de zomer, inmiddels is de herfst overduidelijk begonnen. Er zitten weliswaar wat warmere dagen tussen, maar qua hoeveelheid licht per dag en de koude oostenwind kunnen we merken dat de winter eraan komt. In mijn geval betekent dat meer tijd doorbrengen in de sportschool.
Waar ik andere jaren probeerde zoveel mogelijk buiten te lopen heb ik besloten dit jaar al wat eerder het harde asfalt te verruilen voor de zachte hardloopband. Dat heeft te maken met een vervelende hamstringblessure waar ik sinds 2010 regelmatig last van heb. Tussen 2010 en 2013 heb ik meer niet dan wel gelopen door met name die hamstring, maar ook vanwege mijn zwangerschap. Telkens weer begon ik opnieuw met het opbouwen van mijn hardloopkilometers, maar uiteindelijk kwam ik steeds niet ver genoeg vanwege hamstringklachten. Vorig jaar heb ik een paar keer een tien kilometer hardgelopen en zelfs de vijf gaat nu weer redelijk. Ik wil dan ook geen enkel risico lopen en heb twee weken terug besloten om voorlopig alleen te lopen waar de koude oostenwind niet op mijn spieren kan slaan, de sportschool dus. Na een aantal weken te moeten wennen aan deze sportschool begin ik me behoorlijk thuis te voelen, maar ik weet als geen ander dat het best moeilijk is om een goede sportschool te vinden.
Dé sportschool
Sinds de geboorte van de jongste (2011) heb ik meerdere sportscholen bezocht en ook weer verlaten. Bij de oudste (2007) was dat makkelijker, de eerste sportschool was meteen perfect. Jarenlang heb ik met veel plezier gesport bij Health City in de Walstraat. De oppas was geweldig en ik had de wetenschap dat als er ook maar iets zou gebeuren mijn dochter in goede handen was. Toen ik zes weken zwanger was van de jongste kreeg ik ernstige bekkeninstabiliteit dus lukte sporten niet meer. In eerste instantie heb ik mijn abonnement (op medische grond) stilgelegd, maar na mijn bevalling alsnog opgezegd omdat die bekkeninstabiliteit aan bleef houden en er geen zicht was op snel herstel. Toen ik eindelijk weer kon sporten bleek Health City Basic-Fit te zijn geworden. Weg opvang! Dat was een tegenvaller. De zoektocht naar een goed alternatief begon.
Zoektocht
Eigenlijk verwachte ik bij de eerste keer al op mijn plek te zijn, maar uiteindelijk was die eerste sportschool nog maar het begin. Steeds weer bleek ik me niet thuis te voelen bij de desbetreffende sportschool en/of was ik ontevreden over de kinderopvang(tijden). De spoeling was (en is) zeer dun in Arnhem wanneer je kinderopvang nodig hebt en voor zover ik weet heb ik alle sportscholen met kinderopvang destijds uitgeprobeerd.
De eerste had teveel regels omtrent de kinderomvang en ze hadden geen gediplomeerde mensen in dienst. Dat kan een voordeel zijn, maar in dit geval was het een groot nadeel. Daarbij kon ik bij die sportschool inclusief omkleden en douchen, een krap uurtje per dag sporten. Als laatste moest ik al een week van tevoren reserveren in verband met beperkte plaats. Ik durf hardop te zeggen dat ik zéér gemotiveerd ben en dat ik ontzettend veel doorzettingsvermogen heb. Zoveel dat ik veertig/vijftig kilo kan afvallen, maar ik wil absoluut niet vastzitten aan een tijdstip dat ik aanwezig moét zijn om te sporten.
De tweede sportschool was qua omgeving redelijk ideaal en de oppas was heel lief, maar de tien kilometer fietsen per sportdag die er (heuvel op) bij kwam bleek al snel teveel van het goede te zijn. Ik herstelde slecht en kon met moeite twee keer per week sporten. Toch hield ik het omwille de leuke oppas redelijk lang vol. Totdat ik helemaal niet meer herstelde.
Toen was er nog maar één sportschool waar ik terecht kon als ik gebruikt wilde maken van kinderopvang. Een paar jaar geleden ben ik er al eens voor een proefles geweest en daardoor wist ik dat ik me daar niet thuis zou gaan voelen, daarom maakte ik eerst nog een tussenstap en probeerde uit hoe het was om vier avonden per week ’s avonds te sporten bij Basic-Fit (opvang thuis). Dat bleek helemáál een slecht idee te zijn. Sporten in de avond is leuk voor één keer per week, maar wil je veel afvallen door middel van gezond eten en vaak sporten is het gewoon niet ideaal, dat gaat ten koste van qualitytime thuis. Om die reden voor mij dus geen optie!
Toen kwam ik uiteindelijk tóch bij die sportschool terecht waarvan ik wist dat ik me er niet thuis zou voelen. Ik nam een abonnement voor een half jaar en schopte mezelf elke keer weer de deur uit, hield mezelf voor dat ik het er leuk vond en dat ik me er thuis voelde. Over de opvang was ik niet ontevreden maar ik had dat vertrouwen niet dat ik bij de oudste had, het vertrouwen dat als er iets zou gebeuren mijn kind veilig zou zijn. Mijn zoon had het er voor zover ik weet wel naar zijn zin, maar vroeg ook regelmatig of we weer naar de andere sportschool zouden gaan (die van 10 km fietsen).
Eigen tijd
En toen kwam het moment dat beide kinderen op school zaten. Whoehoeeee mommy-time! Toen kon ik eindelijk sporten waar ik wilde sporten. Namelijk bij Basic Fit in de Walstraat. Het voelde als thuiskomen! Dat was vorig schooljaar en duurde zo’n vier weken.
Begin dit jaar stapte mijn dochter over naar een andere school en daarvoor moeten we elke dag naar Vredenburg fietsen. Dat betekent elke dag dertien kilometer fietsen en een ander filiaal van Basic-Fit op de route. De eerste weken voelde ik me er absoluut niets voor om daar te sporten en wilde ik liever naar Arnhem noord, maar gaandeweg de tijd ben ik me er steeds meer thuis gaan voelen. Toen ik twee weken terug kon kiezen of ik naar noord of zuid zou gaan merkte ik dat “thuis” veranderd was en dat ik liever naar mijn nieuwe sportschool in Arnhem zuid ga. Dat noem ik vooruitgang!
Sportschoolsponsors
Bij de keuze voor een sportschool speelt gevoel een ontzettend belangrijke, zo niet cruciale, rol en ik vind het dan ook jammer dat je bij de meesten meteen een langdurig contract moet aangaan. Bieden sportscholen kortere contracten aan dan moet je per maand heel wat extra betalen. Om die reden ben ik dan ook een groot voorstander van de eenmalige tienrittenkaart. Zo kun je tien keer naar de sportschool gaan en goed beoordelen of het bij je past. Koppel daar aan het eind een mooie aanbieding aan vast en de kans is groot dat mensen zich gaan aanmelden. Op die manier maak je het fenomeen “de sportschool” wat minder eng en trek je meer (potentiële) klanten aan. Toch, als ik heel eerlijk ben, verwacht ik niet dat zoiets bij (veel) sportscholen gaat gebeuren, zij verdienen het meest aan sportschoolsponsors zoals ik ze noem. De mensen die elke maand weer braaf betalen, maar nooit gebruik maken van dat waar ze voor betalen. Ben jij zo’n sponsor? Dan wil ik tegen je zeggen: “Ga gewoon, geef het tien keer en je denkt er heel anders over. Sporten (in de sportschool) kan echt heel erg leuk zijn als je het een kans geeft. En geloof me: je kunt er echt onwijs veel mee afvallen!”
Ik zeg: Mooi daj d’r wes bunt en wier komm’n”, maar in het Nederlands is dit gewoon: “Fijn dat je er was en tot ziens.” En mocht je vragen hebben, laat gerust een berichtje achter hieronder.
Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!