Blog

The best things in life are free

In het begin was er het woord. Daar begint het altijd mee. Het woord, met communicatie als leidraad. Het maakt dat je kunt contacten, connecten, begrijpen, erkennen en waarderen. De uitgangspunten voor een relatie die de moeite waard is. Gebrek aan het woord, hiaten in de communicatie en gebrekkige uitingen zorgen voor het omgekeerde effect. Woorden zijn sterker dan het leven zelf, kunnen vijandiger zijn dan het zwaard en zijn noodzaak om de liefde effectief te onderbouwen. Woorden brengen je in vervoering, geven je kracht en helpen je ontspannen. Woorden zijn de schakel tussen jou en je omgeving, tussen jou en je geest. Woorden kunnen je maken en breken. Woorden leiden je naar de weg die jij te gaan hebt, terwijl jij bepaalt hoe je die weg ingaat. Woorden begeleiden je op die weg zodat je daarmee concreet en doelmatig uiting geeft aan de persoon die je wenst te zijn.

Ik herinner me dat ik op Facebook de challenge kreeg om vijf dagen lang drie positieve berichten te posten. “Dat moet voor jou geen probleem zijn”. Dat klopt. Het heeft even geduurd, maar ik denk te kunnen zeggen dat door veel gesprekken en nog vaker op mijn gezicht te zijn gegaan, er redelijk wat zelfinzicht tevoorschijn is gekomen. Dat heeft me geleerd me te realiseren welke mens ik wilde zijn. En hoe ik wilde dat er aan me gedacht zou worden, ooit, als ik er niet meer zou zijn. Vreemd? Ik denk dat iedereen die een heel dierbare heeft verloren die gedachten weleens gehad heeft.

Ik wilde de dingen anders doen, beter. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn gezin, mijn partner, mijn kinderen. Onvoorwaardelijkheid bleek een woord waar reële consequenties aan zaten, en die daadwerkelijk naleven vraagt echt iets van jezelf. Het werkt. Relaties veranderen, wrok en strijd verdwijnen samen met het besef dat niets voor altijd is en je wens het anders en beter te doen, groter is dan je gekwetste trots en pijnlijke afwijzing.

Focus op wat er wel is, in plaats van op wat er niet is, zorgt als ondersteuning voor een goede bijdrage bij die andere state of mind. Gebruik woorden als uiting van wat je voelt. Geef gemeende complimenten, laat erkenning blijken en bel diegene aan wie je al de hele week denkt. Woorden kunnen zo behulpzaam zijn om je beter te voelen.

Betekent dat, dat ik iedere dag vrolijk en dansend door het leven ga? Nou, nee. Je blijft mens met al zijn beperkingen en steeds maar nieuwe wensen. Je blijft last houden van onzekerheden en tekortkomingen. En toch helpt het, stilstaan bij het hier en nu en leven in het moment. Horen, voelen, zien wat er nu om je heen gebeurd en beseffen dat je daar deel van uitmaakt. Wat is belangrijk en wat heeft prioriteit? Je boosheid en afwijzing of de relatie? Weten en beseffen dat je een nieuwe dag hebt om opnieuw herinneringen te maken, te leven, er te zijn. Want was dat niet altijd al de vraag, te zijn of niet te zijn? Ik begrijp die vraag nu ook pas.

De rode draad door je leven, opnieuw beginnen met de kracht die je hebt opgedaan door je ervaringen: wijzer, gebutst en gewond, maar wilskrachtig genoeg om het toch weer te gaan doen. Ook vandaag weer. Er is niemand die de dans ontspringt. En dat maakt dat we elkaar ook vaak zo goed begrijpen en kunnen ondersteunen. Alle basis elementen zorgen ervoor dat de weg steeds opnieuw ingeslagen wordt, door de liefde, familie, relaties, werk en kinderen. Omdat je moeilijk kunt accepteren wat soms onvermijdelijk is, blijf je vaak te lang op de ingeslagen weg doorgaan. Hopend, wensend, vechtend, tegen beter weten in. Zo’n nieuwe weg geeft buiten kuilen in de weg ook een schone start. Voortgestuwd door je enthousiasme, drive en niet te temmen wilskracht, the only way is up. For you & me babe.

Een nieuwe week, nieuwe kansen. Het helpt dat er steeds weer de mogelijkheid is opnieuw te beginnen. Aan een opdracht, een relatie, een baan. Opnieuw beginnen sluit de deur naar wat achter je ligt en opent een nieuwe. Is daarmee de bagage ook verdwenen? Nee, meestal niet. Die kun je heel ongewenst in je rugzak mee blijven slepen. Er alsmaar over blijven praten en nadenken, hoe je het anders had kunnen doen, maakt die rugzak vaak onnodig zwaar. Hoe focus je je constructief op wat voor je ligt? Het helpt mij de dag te beginnen met 3 minuten rust. Ogen dicht, focus op je diepe buikademhaling en steeds opnieuw herhalen, als in ’n mantra, alles is goed. Nee, natuurlijk is dat het niet. Toch helpt het ruimte voor rust en hoop op te bouwen als je je geest dit standvastig meegeeft. Blijven je gedachten afdwalen? Heel normaal. Probeer steeds terug te gaan naar je ademhaling en je mantra. Alles is goed. Dat het goed is, en God aan jouw kant staat, is immers ook een perceptie en emotie. Gun jezelf dat je die leert sturen, naar het zo gewenste Alles Is goed. Je verdient het.

En hoewel het vandaag herfst lijkt, was het deze week nog even volop zomer! Strand, zee, honden mee, water, broodjes en wijn in de achterbak en een stapel boeken om even af te schakelen. Opgeladen batterijen zijn nodig, want daarna begint de grand finale van het jaar. Het tweede en zwaarste gedeelte. De verkoopcijfers, de laatste marketingtrends en nieuwe formaties van teams. In dit gedeelte van het jaar moet het altijd gebeuren. En terwijl je vecht voor je plek, nieuwe opdrachten binnenhaalt en verbeteringen aanbrengt, zie je dat de wereld om je heen onmiskenbaar verandert. Zwarte Piet wordt goud, extremisten plegen of dreigen met aanslagen, faillissementen brengen angst en onzekerheden mee, vliegtuigen verdwijnen zonder maatregelen en marketing wordt niet langer vanuit afdelingen bestiert en uitgevoerd.

We zitten in een transitie naar een nieuwe tijd. Dat vergt kracht, peace of mind en een enorme drive. Laad je dit weekend even op, en hoewel de zon is niet is, is je huis verwarmend en rustgevend, je ijskast gevuld, heb je (hopelijk net als ik) heerlijk in bed ontbeten en heb je fijne series opgenomen om vanmiddag te gaan kijken, omdat je daar deze week geen tijd voor had. Vanavond eet je waar je de hele week al zin in had. Pasta met gehaktsaus én kaas, of knapperige gebakken aardappels, Romeinse sla met karbonades in honing of zet je zo een enorme pan mosselen op het vuur en heb je de verse knoflooksaus al klaar staan, net als het verse Turkse brood, de koolsalade met fruit, rozijnen en mayonaise en leg je toch nog maar even een extra flesje wit koud.

The best things in life are still free. Nou ja, bijna dan.

Enjoy!

 

Sluit je aan bij meer dan 800 moeders uit regio Arnhem: like Arnhemse Moeders op Facebook!

 

Previous post

Mooie Arnhemse plekken voor op je bucketlist

Next post

Fashion Mission #1: Vakantie Garderobe

The Author

Claudia Van Haeften

Claudia Van Haeften

Hi, ik ben Claudia, een vrolijke, gedreven en enthousiaste persoonlijkheid die steeds de positiviteit behoud, in oplossingen denkt en die graag effectieve verbeteringen aan wil brengen. Dit doe ik graag door me te richten op de communicatie, om daarmee concreet verbindingen tussen mensen en merken te realiseren. Als moeder van 6, echtgenote, en trotse oma van 2 heerlijke kleinzonen besef ik dat ik enorm geboft heb. Is alles perfect? Natuurlijk niet! Ik ben tevreden, en altijd weer op weg naar juist dat beetje meer ;-).