Blog

Omgangshuis Arnhem maakt hereniging met kind mogelijk

Eén op de drie huwelijken strandt, en de bezoekregeling met de kinderen is daarbij vaak een probleem. Om die reden is sinds drie maanden Het Omgangshuis in Arnhem geopend. In het multifunctioneel centrum in Klarendal krijgt de niet-verzorgende ouder uit een gescheiden gezin de kans om zijn of haar kind(eren) te ontmoeten. Het Omgangshuis Arnhem is er voor iedereen die bij een scheiding een goede plek voor omgang met de kinderen nodig heeft.

Het omgangshuis is opgezet als een neutrale en veilige plaats waar het kind zijn vader of moeder kan ontmoeten, zonder dat de ouders elkaar tegenkomen. Daarbij kan het huis de angst wegnemen voor onjuist gedrag van de andere ouder en kunnen langdurige problemen voorkomen worden. Ook al vóórdat advocaten, mediators of rechters in beeld komen. De verzorgende ouder brengt het kind. Als de bezoekende ouder aanwezig is wordt het kind bij hem/haar gebracht en vertrekt de andere ouder. De ouder die het kind gebracht heeft haalt het kind na een uur en drie kwartier weer op. Dan volgt de genoemde procedure in omgekeerde volgorde. De bezoekende ouder vertrekt pas 15 minuten na het vertrek van de verzorgende ouder en het kind. Daarbij is er altijd toezicht wanneer de niet-verzorgende ouder met het kind speelt, hem of haar verzorgd of wanneer men samen naar het toilet gaat. Er wordt eveneens op toegezien dat hij of zij het Omgangshuis niet met het kind verlaat.

Het initiatief lijkt een groot succes te worden. Initiatiefnemer Nathalie Simons laat aan De Gelderlander weten dat de toeloop nu al groter is dan van te voren gedacht, en dat deze alleen maar toeneemt. Elf vaders hebben dankzij Het Omgangshuis weer contact met hun kind(eren). Volgens Simons is het succes vooral te wijten aan het feit dat Het Omgangshuis zonder wachtlijsten werkt. Na aanmelding kan de ouder (tot nu toe steeds de vader) binnen anderhalve week terecht. Dat is belangrijk, want het is van belang dat de band tussen ouder en kind zo snel mogelijk herstelt. Ze vindt dat beide ouders het recht hebben hun kind te zien. Ouders die weigeren mee te werken kunnen zelfs met vervolgstappen en een ondertoezichtstelling te maken krijgen.Ook rechters kunnen naar Het Omgangshuis verwijzen als de ouders er zelf niet uitkomen.

Op woensdag 7 december is de officiële opening van het Omgangshuis. Volgend jaar kunnen vaders ook op zaterdagmiddag hun zoon(s) of dochter(s) in het multifunctioneel centrum in de wijk Klarendal ontmoeten. Kijk voor meer info op de website.

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem!

Previous post

De vanzelfsprekendheid van de leugen

Next post

Ziek

The Author

Redactie

Redactie