BlogNieuws

Belangrijke ontdekking omtrent wiegendood

Wiegendood. Een verdrietig onderwerp waar je als ouder nooit mee te maken hoopt te krijgen. Wiegendood is het plotseling en onverwacht overlijden van een kind beneden de leeftijd van 2 jaar, dat ogenschijnlijk gezond of in elk geval niet duidelijk ziek was en bij wie geen lichamelijke afwijking is vastgesteld die op zichzelf het overlijden voldoende verklaart. 

Wiegendood nam vanaf 1987 sterk af na het advies om kinderen op hun rug te laten slapen. In 2007 werd een nieuw advies toegevoegd. Aangeraden wordt om als ouder niet meer samen in 1 bed te slapen met een baby tot de leeftijd van 4 maanden. Daarnaast raadt men aan om voldragen zuigelingen al vanaf hun geboorte in rugligging te leggen. Ook mogen tweelingen niet samen in één bed slapen. Op de website van het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde vind je nog meer adviezen om wiegendood te voorkomen. De oorzaken voor wiegendood werden vooral in omgevingsfactoren gezocht. Voor wiegendood is voorheen nooit een wetenschappelijk onderbouwde, biologische oorzaak gevonden. Maar nu is er wél een belangrijke ontdekking over wiegendood gedaan.

Minder orexin-hormonen bij wiegendood-baby’s
Dr. Rita Machaalani, sleep unit manager bij het kinderziekenhuis in Westmead (Australië), deed onderzoek naar het mechanisme dat verantwoordelijk is voor een laag orexingehalte, wat voorheen ook in verband werd gebracht met slaapstoornissen bij volwassenen. Samen met haar team ontdekte ze dat er een lager percentage orexin in de hersens van wiegendood-baby’s aanwezig was. Orexin is een hormoon dat helpt bij het reguleren van het slaap-waak ritme. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat baby’s omrollen wanneer ze niet genoeg zuurstof krijgen, wat soms gebeurt als ze op hun buik slapen. Het hormoon kan ook voor slaapapneu zorgen.

In de hersens van baby’s die in de wieg overleden zijn was het Orexin gehalte 20% lager dan bij de controlegroep. Het lijkt erop dat de baby’s een defect hadden in het zendmechanisme die de ‘boodschap’ naar de hersens om wakker te worden moet versturen. Hierdoor kwam deze boodschap helemaal niet aan. Er moet nog onderzocht worden wat de ideale hoeveelheid orexin precies is.

Screening in de toekomst
Het onderzoeksteam zegt dat het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk wordt om een screening te doen op het orexingehalte. Mocht een screening ontwikkeld worden, dan zou die pas over 10 jaar beschikbaar zijn. Medeonderzoeker Alexandra Martiniuk van de George Institute for Global health aan de Universiteit van Sydney geeft aan dat een laag orexingehalte slechts één van de vele risicofactoren is. Wiegendood kan ook kan het resultaat van (een combinatie van) biologische en omgevingsfactoren zijn, zoals een laag orexin gehalte in combinatie met slechte slaapgewoontes. De bestaande preventie adviezen, zoals het niet roken in de omgeving van kinderen en om baby’s op de rug te laten slapen, blijven dan ook zeer belangrijk.

Bron: www.theguardian.com

Vond je dit nieuwsbericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Dit kun je komend weekend allemaal doen!

Next post

#genoeggezwegen. Goed idee of klopjacht?

The Author

Redactie

Redactie