Blog

Geef je brein meer rust

Voor elke onderbreking van een halve minuut hebben je hersenen twee minuten nodig om op het oude concentratie niveau te komen. Wanneer je mail of telefoon plingt zorgt dit ervoor dat je concentratie even weg is. Tsjee wat hebben je hersenen het dan eigenlijk druk!

Immers worden we gedurende de dag vele malen afgeleid door telefoontjes, mails en apps die binnenkomen. Nog maar niet te spreken over anderen die ons komen storen terwijl we iets aan het doen zijn, waar we de aandacht bij nodig hebben. Hoe kun je voor meer rust in je zorgen?

Heel simpel. Hiervoor kan je 4 eenvoudige stappen zetten. Voor vandaag de 1e stap:

Start elke dag met een routine handeling en doe deze met aandacht. Neem voorafgaand aan de handeling een momentje stilte en benoem in jezelf wat je gaat doen. Ik ga nu douchen of een kop thee zetten en drinken. Terwijl je met aandacht je routine handeling uitvoert zal je merken dat er gedachten, emoties of lichaamssignalen voorbij komen.

Wees je er bewust van, laat het zijn zoals het is zonder oordeel en zonder er iets mee te moeten. Ga rustig verder met waar je meer bezig bent. Voorbeeld: merk je dat je je moe voelt, of chagrijnig? Laat ook dit gevoel er zijn zonder oordeel. Het geeft een indicatie voor jezelf, je hoeft er niet direct iets mee te doen. Doordat je er niet over oordeelt en je er niet direct iets mee moet maak je het voor jezelf wat makkelijker om mee om te gaan. Ben je vrolijk en heb je goede energie dan mag dat er natuurlijk ook zijn.

Op deze manier ben je niet gelijk met je hoofd al verder in de dag maar gun je het je mind en lichaam om rustig op te starten. Probeer het maar eens aantal keer en merk het verschil.

Nu hoor ik sommige denken yeah right dacht je dat ik daar tijd en mogelijkheid voor heb? Het antwoord is ja!

Immers die routine handeling van aankleden, tandenpoetsen, boterham smeren doe je in de meest gevallen wel. En de vraag is of jezelf echt geen 5 minuten kan gunnen om even een kop thee met aandacht te drinken. Voor mij part zet je een kookwekkertje op 5 minuten. En…. je zult merken, dat na verloop van tijd je geen tijd verliest maar wint. Door de aandacht voor de handeling en voor jezelf krijg je meer rust in hoofd en voorkom je het jaaggevoel wat je soms kan ervaren.

En hoe om te gaan met de kinderen om mij heen. Tsja. Twee mogelijkheden. Spreek met je partner af of je de taken kunt verdelen zodat je even 5-10 minuten alleen kan opstarten en erna de taken overneemt van je partner. Of maak er een gezamenlijk mindful moment van. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt. Ontbijt met aandacht samen, laat de krant, radio, telefoontjes en to do lijstjes achterwege. Leg uit aan de kids dat je met aandacht de boterham kan proeven en met aandacht de thee kan drinken door te voelen hoe warm je mok is en je te laten fascineren door de dampkringeltjes en te voelen hoe de thee je lichaam verwarmd. En benoem dat ze uiting kunnen geven aan hoe zij zich aan het begin van de dag voelen. Zonder oordeel, zonder iets mee te moeten. Simpelweg aangeven ik voel me blij, moe, gespannen etc. Dat kan al zo’n opluchting zijn om het te mogen benoemen zonder dat er gelijk iets aan veranderd hoeft te worden. Dat geeft een heerlijke rustige start van de dag.

Ik zou zeggen veel plezier en ontspanning met het starten van jouw dag!

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan aan bij meer dan 850 moeders uit Arnhem!

Previous post

babypark - Gratis Joie Gemm + Verzorgingstas

Next post

Ohmyfabriq - Gratis sample pack

The Author

Claudia Leenaars

Claudia Leenaars

Geboren in Arnhem en woon nu in Velp met partner en dochter Ella van 1,5 jaar. In het dagelijkse leven geef ik training, coaching en workshops op gebied van Mindfulness, Ontspanning en Stressmanagement.

Het is mijn passie om mijn kennis hierover te delen en anderen hiermee te inspireren.