Blog

Kerstkneus

Hoi ik ben Lisa en ik ben een kerstkneus. Ik ben er gewoon niet zo goed in, kerst. En dan bedoel ik specifiek het decoratiegedeelte. Ik heb dan ook sinds mijn studententijd niet meer geïnvesteerd in mijn basisset kerstdecoratie. Ín mijn studententijd heb ik, zoals het een goede studente betaamt, wel nog wat strengen kerstverlichting en een bonte collectie van ongeveer 15 kerstballen bij elkaar geschraapt en geschooierd. Enkele daarvan stammen nog uit de McDonalds collectie.

Ik benijd de mensen die hun huis weten om te bouwen tot een miniatuur van de kerstafdeling van Intratuin Duiven. Mensen die qua sfeer de inrichters van de Intratuin misschien wel óók als kerstkneuzen wegzetten.  Van die mensen die de balans tussen kitscherig en knus perfect weten te vinden. Mensen die meerdere kerstkleuren perfect combineren bovendien. Ik vind die mensen heel vervelend. Maar eigenlijk alleen omdat ik hartstikke jaloers ben. En elk jaar doe ik weer een poging hoor. Dan dwing ik mijzelf om dit jaar in ieder geval wát kerstdecoratie te shoppen. En bedenk ik me dat ik dit jaar toch écht wat meer mijn best ga doen. De kleine is namelijk ook geen baby meer, en vind kerstdecoratie prachtig. Ja, ieder jaar weet ik zeker dat het me dit jaar wel gaat lukken. Ieder…… Jaar….

10 december 2016. Sinterklaas is inmiddels weer in Spanje en ik heb me zowaar gehouden aan wat ik mijzelf heb opgelegd. Hoewel, echt kerstdecoratie geshopt heb ik niet. Laat ik het zo zeggen: ik heb me gehouden aan de intentie om dit te doen. Ik ben netjes naar verschillende winkels met kerstafdelingen gereden, hoopvol ben ik naar binnen gegaan en ik heb ze ook nog eens volledig uitgekamd….Maar helaas. Weer niet geslaagd. Ook dit jaar heb ik gefaald. Opnieuw. Doordat er op kerstafdelingen -naast kerstballen en verlichting- ook dingen als roséglitter-herten, zebravloerkleden en pauwveren voor in de kerstboom te vinden zijn haak ik af.

Het liefst zou ik ze namelijk allemaal meenemen.De keuze is gewoon te groot. Zo ben ik ook erg gecharmeerd van alle alternatieven voor een kerstboom. Waarschijnlijk omdat het versieren ervan makkelijker lijkt. En zeg nou zelf, het is toch gewoon raar om een boom in je huis te zetten? Ik bedoel: een boom…. Die horen volgens mij gewoon in het bos. Anyway, zo zijn er dus ijzeren en houten ‘kerstbomen’ met vormen waar je ogenschijnlijk op 100 manieren kerstballen aan, op of in kunt hangen, leggen, plakken of steken.

Tegenwoordig hebben we altijd veel keuze als we wat gaan kopen. Wat dat ook mag zijn. Dat is heerlijk, totdat je ergens niet goed in bent. Waardoor je niet weet wat je wilt. Waardoor je door de kerstbomen het bos niet meer ziet. Ik vraag me af wat er mis is met de gewone kerstboom. En tegelijkertijd snap ik niet waarom je die, om eerder genoemde redenen, überhaupt in huis wilt hebben. Ik weet gewoonweg niet wat ik het leukst vind. Het was gewoon makkelijker vroeger, je had een kerstboom met lichtjes en ballen. Klaar. Misschien was dáárom geluk vroeger wel heel gewoon.

‘Wat een gezeur Lisa.’ Ik kan me best voorstellen dat mensen dat denken. Maar ik beschouw een huis gezellig maken als belangrijke moeder-skill. En daarom wil ik het gewoon kunnen. Dat heeft niets te maken met het feit dat ik geen keuzes kan maken. Natuurlijk niet.  Dankzij alle winkels met een uit de hand gelopen visie op kerstdecoratie faal ik hierin. Het maken van een keuze is gewoon onmogelijk geworden. En wat ik ook doe en wat ik er ook van vind: echt snel veranderen zie ik dit ook niet. Het zij helaas zo. Ik ben én blijf een kerstkneus.

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

#genoeggezwegen. Goed idee of klopjacht?

Next post

Vivienne: de vrouw achter Mamaharten

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.

1 Comment

  1. Marleen
    14 december 2016 at 10:23

    Hahahaha geweldig stukje!!