Blog

Latatiekundige zorg: de vergoedingen van zorgverzekeraars op een rij

Borstvoeding kan een mooi en intiem moment zijn voor moeder én kind. Zeker als dit zonder al te veel problemen gaat. Echter, het geven van borstvoeding is voor sommige moeders niet vanzelfsprekend. Pijn bij het voeden, het weigeren van de borst en een ontoereikende hoeveelheid melk (te veel óf te weinig) zijn slechts een greep uit de problemen die voor kunnen komen. In zulke gevallen kun je de hulp inschakelen van een lactatiekundige.

Vergoedingen rondom borstvoeding

Wanneer je zwanger bent is het goed om je zorgverzekering eens te onderzoeken. Wat wordt er vergoed vanuit je huidige aanvullende verzekering en sluit dat aan bij jouw wensen? De meeste zorgverzekeraars hebben vergoedingen om je bij problemen te helpen bij het geven van borstvoeding. Dat kan een vergoeding voor een lactatiekundige of voor het huren van een borstkolf zijn. Wij hebben een overzicht gemaakt van de vergoedingen die zorgverzekeraars rondom het thema borstvoeding geven:

CZ:

 • Lactatiekundige zorg: in de aanvullende verzekeringen ‘basis’, ‘plus’, ’top’ en ‘gezinnen’ wordt er een vergoeding van €200,- gegeven;
 • Huur of aanschaf borstkolf: geen vergoeding;
 • Website: www.cz.nl

Zilveren Kruis:

 • Lactatiekundige zorg: in de aanvullende verzekeringen 2 sterren en 3 sterren wordt er maximaal €80,- per kalenderjaar vergoed. Bij 4 sterren is er een vergoeding van €115,-;
 • Huur of aanschaf borstkolf: in de verzekeringen 2, 3 en 4 sterren maximaal €75,- per zwangerschap;
 • Website: www.zilverenkruis.nl

Wellicht vind je dit ook interessant: ‘Voeden kan hier’ locaties in Arnhem en het overzicht met lactatiekundigen in regio Arnhem

Menzis:

 • Lactatiekundige zorg: bij de pakketten ExtraVerzorgd 2 of ExtraVerzorgd 3 worden de kosten van begeleiding en hulpmiddelen, bijvoorbeeld een borstkolf, vergoed tot maximaal €200 per jaar. Hulpmiddelen worden alleen vergoed als ze onderdeel zijn van de begeleiding.
 • Website: www.menzis.nl

Interpolis:

 • Lacatiekundige zorg: in de pakketten MeerZeker en ZonderZorgen wordt er €80 per kalenderjaar vergoed voor hulp en advies bij borstvoedingsproblemen na een bevalling.
 • Website: www.interpolis.nl

VGZ

 • Lacatiekundige zorg: In de volgende pakketten wordt een vergoeding voor lactatiekundige zorg gegeven: Aanvullend Beter (€50,-) , Aanvullend Best (€75,-) en Gezin Uitgebreid (€100,-) per bevalling.
 • Huur of aanschaf elektrische borstkolf: in alle bovengenoemde pakketten een eenmalige vergoeding van €80,-
 • Website: www.vgz.nl

CZ en Menzis hoogste vergoedingen lactatiekundige zorg

CZ en Menzis geven in principe de hoogste vergoedingen als het gaat om lactatiekundige zorg. Bij CZ wordt alleen een vergoeding gegeven voor lactatiekundige zorg. Menzis vergoedt ook de huur van een borstkolf wanneer dit wordt voorgeschreven door een door Menzis erkende lactatiekundige. Van alle genoemde verzekeraars vergoed VGZ het meeste als het gaat om de huur of aanschaf van een elektrische borstkolf.

Naast bovengenoemde vergoedingen is het belangrijk om jouw wensen en voorkeuren naast je zorgverzekering te houden. Wat wordt vergoed vanuit het basispakket? En hoe verhouden de prijzen van de aanvullende verzekeringen zich ten op zichte van het basispakket? Op basis daarvan kun je de beste keuze maken.

Vond je dit bericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Dit kun je komend weekend doen! (17 & 18 dec)

Next post

Arnhemse goede doelen acties die wij willen delen

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.

1 Comment

 1. 19 december 2016 at 08:48

  Wat een goed overzicht Lisa. Ik deel het op FB en mn website!