Blog

Luister jij naar jouw onderbuik gevoel?

Onlangs las ik dit artikel over zwangere Niesha uit Texas die haar baby ineens minder voelde bewegen. Pijnstillers, een warme douche en rust adviseerde een arts. “En als het over een paar uur niet beter is, dan ga je maar naar de spoeddienst van het ziekenhuis.” Niesha vertrouwde het niet en besloot niet om af te wachten maar direct naar het ziekenhuis te gaan. Wat bleek: ze had al 3 centimeter ontsluiting had en dat de placenta was losgescheurd. Drie uur later werd haar dochter Tori Ann geboren. Dus door meteen naar het ziekenhuis te gaan heeft ze het leven van hun baby gered.

Toen ik nog geen moeder was las ik er weleens over: ouders van plotseling zieke kinderen die door een arts naar huis werd gestuurd met het advies: rust en een paracetamol. Later dat bleek de situatie ernstiger was dan de artsen vooraf hadden ingeschat. Terwijl de moeders meerdere malen hadden aangegeven het gevoel te hebben dat er iets niet klopt. Ik weet nog dat ik me af vroeg of ik, later als moeder, dat ‘niet in de haak’ gevoel wel zou herkennen en of ik me wel serieus genomen zou voelen.

Nu ik moeder ben kan ik gelukkig zeggen dat ik me wel serieus genomen voel. Dat gevoel is mede te danken aan alle instellingen waar ik als nieuwe moeder mee te maken kreeg, zoals de verloskundigen en huisarts. Toen ik zwanger was hamerde mijn verloskundige erop dat zij liever willen dat je tien keer te vaak belt dan één keer niet.

Toen ik zeven maanden zwanger was voelde ik mijn kindje ook ineens minder bewegen. Ik mocht mij direct melden bij het ziekenhuis. Uit een echo bleek dat alles in orde was. Die geruststelling kan zoveel invloed hebben op je gemoedstoestand.

Ook het consultatiebureau, huisartsen of de huisartsenpost vragen bij elk contact nadrukkelijk of ik mij, als moeder, zorgen maak. Wanneer mijn antwoord ‘ja’ is ondernemen zij actie. Vooral toen ik net moeder was vond ik dit heel fijn. Want nu durf ik blind op mijn onderbuik gevoel af te gaan en zal ik mij niet naar huis laten sturen als ik toch ongerust ben.

Luister jij naar jouw ‘onderbuik gevoel’?

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan aan bij meer dan 850 moeders uit Arnhem!

Previous post

Speelgoedtips voor kinderen tot twee jaar

Next post

Praktische tips bij het kopen van speelgoed

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.