BlogRecepten

Ontzwangeren

Ontzwangeren. Dat klinkt, zeker aan het eind van de zwangerschap, goed. Het is iets om naar uit te kijken als je buik zo groot is dat veters strikken al lang geen optie meer is en je alleen maar kan waggelen in plaats van lopen. Het leek mij een ontwikkeling die vanzelf een paar weken na de bevalling zou  plaatsvinden. Hop! Oude figuur terug, weg met zwangerschapskwaaltjes en natuurlijk een blozende baby op mijn arm.

Helaas blijkt in de praktijk dat ontzwangeren niet zo “Hop!” te gaan als ik had gehoopt. Ja, sommige kwaaltjes verdwijnen snel (dag dikke enkels), anderen blijven langer hangen en er komen zelfs nieuwe afwijkingen bij! Zo denk ik altijd als ik alleen in de badkamer sta een huilende baby te horen, mijn kind hoeft zich niet eens in het huis te bevinden!

Ook mijn lijf slonk niet meteen naar de gewenste afmetingen. Het is wel even wennen dat je ineens niet meer uitzwenkt, of dat je geen was meer kan vouwen op je buik. Maar naar een paar maanden keek ik verwachtingsvol naar beneden; maar mijn buik was alsnog niet vanzelf zoals gewenst. Ik vrees dat er toch iets serieuze sportieve en diëtieke acties nodig zijn voor een strakker resultaat. Maar voor nu hou ik het in plaatst van instant-ontzwangeren op het oude gezegde “negen maanden op, negen maanden af”.

Ontzwangeren is dus niet iets wat per direct besteld kan worden. Gelukkig is de blozende baby wel gelukt.

Wat gelukkig ook meteen kan is genieten van het eten wat je tijdens de zwangerschap niet mocht. Dus zorg dat iemand een lekker rare biefstukje voor je bakt, laat schalen met sushi bezorgen of maak deze lekkere salade. Ook geschikt voor niet-ontzwangerenden.

Verwensalade van zoete aardappel en zalm

(2 personen)

Deze salade kan gegeten worden als lunch of als voorgerecht. Maar met iets meer zoete aardappel werkt het ook al snel als vullende avondmaaltijd.

Vind je een ei pocheren te veel gedoe? Een zacht gekookt eitje kan natuurlijk ook. Of anders een lekkere zacht kaasje, zo rauwmelks mogelijk uiteraard.

Ingrediënten:

 • 1 middelgrote zoete aardappel
 • 100 gr salade mix
 • 1 rijpe avocado
 • 2 eetlepels limoensap
 • Zout en peper
 • 100 gr gerookte zalm
 • 2 verse eieren
 • 50 gr wasabipinda’s of wasabinotenmix, fijner gehakt met mes of een vijzel.

 

Ontzwangeren - recepten - vijzelZoete aardappel is super divers, dus altijd handig om in huis te hebben. Het makkelijkst is om ze mee te bakken als je al iets anders maakt. Als ze maar zeker een uur in de oven zitten. Geen andere bakplannen? Verwarm de oven dan op 200 graden. Prik met een vork de aardappel een paar keer en wikkel de aardappel in aluminiumfolie. Pof ongeveer een uur tot vijf kwartier in de oven. Laat afkoelen.

Breng water aan de kook, voeg eventueel een scheutje azijn toe – dit maakt het pocheren makkelijker. Verdeel de sla over twee borden. Snijd de zoete aardappel doormidden. Schep met een scherpe lepel krullen uit de aardappel, totdat je alleen de schil overhoudt. Verspreid de aardappel over de sla. Doe hetzelfde met de avocado. Drup wat limoensap op de stukken avocado om verkleuren te voorkomen en bestrooi naar smaak met een beetje zout en peper. Snij de zalm in hapklare repen en drapeer tussen de avocado en zoete aardappel.

Pocheer de eieren. Niet zoveel ervaring met pocheren? Breek dan één ei in een schaaltje. Roer met een lepel in het kokende water, zodat er een draaikolkje ontstaat. Laat hier voorzichtig het ei inglijden. Kook het ei drie minuten voor een lopende dooier of vier minuten voor een wat harder gekookte dooier. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en leg op een stuk keukenpapier. Pocheer het tweede eitje. Dep heel voorzichtig de eieren droog. Pas op dat de dooier niet breekt. Leg elk ei middel op de salade en bestrooi met de verkruimelde wasabinoten. Serveer direct. Eet smakelijk!

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan aan bij meer dan 850 moeders uit Arnhem!

Previous post

Zingen en praten kalmeert

Next post

Dopper review

The Author

Esther Solf

Esther Solf

Moeder (31), liefhebber van lekker eten, avonturier, vintage verzamelaar, koopjesjager en Arnhemmer. Schrijft over het leven als moeder en het eten wat daarbij hoort.

1 Comment

 1. 29 juni 2016 at 10:02

  Heel herkenbaar! Ik dacht ook vaak een baby te horen huilen terwijl zoonlief vredig lag te slapen.

  En, wanneer je (hoog)zwanger bent word je veel geholpen. Drinken pakken, eten maken en de trap op rennen als je iets bent vergeten… Ik moest stiekem een beetje wennen aan alles weer zelf doen, haha!