Blog

Praktische tips bij het kopen van speelgoed – Deel 2

In mijn vorige blogs deelde ik praktische tips over het kopen van speelgoed gaf ik concrete speelgoedtips voor kinderen tot 2 jaar. De feestmaand (lees: cadeaumaand) december komt  steeds dichterbij. De reclames over speelgoed op tv nemen toe. Iets leuks heb ik er nog niet tussen gezien. Ik moet ook toegeven dat ik niet heel aandachtig naar de reclame kijk.

Omdat de periode van cadeaus kopen weer nadert deel ik graag wat onafhankelijke tips gebaseerd op mijn ervaring:

  • Kijk eerst eens of er nog wat op zolder of in een kast staat waarvan je het bestaan was vergeten.
  • Kijk eens kritisch naar wat het kind al heeft en waar het mee speelt. Is het tijd om iets weg te zetten (voor over een paar maanden) of naar de Speelgoedbank of kringloop te brengen?
  • Denk ook eens aan “andere” cadeau’s zoals een uitstapje dat het kind zelf mag kiezen, een abonnement, een boek.
  • Het gaat denk ik meer om het aantal cadeau’s dan om de prijs van een cadeau. De meeste kinderen hebben liever 5 goedkopere cadeau’s dan 1 dure. Maar dit kan per kind en gezin natuurlijk verschillen.
  • Over het algemeen raad ik ouders af om naar speelgoedwinkels van Bart Smit, Intertoys en Blokker te gaan. Het is erg lastig om daar fijn speelgoed te kopen. Er is teveel kunststof, het is onduidelijk of het verantwoord is geproduceerd, te veel speelgoed met batterijen, te duur speelgoed, ga zo maar door. Een auto van Siku gaat levenslang mee en is meestal minder duur dan een autootje van bijvoorbeeld de Disney-serie.

Mijn regel was dat onze dochter één ding van haar verlanglijstje kreeg waar ik zelf niet achter stond. Zo heeft ze ooit een barbie pop gekregen terwijl ze daar nog veel te jong voor was naar mijn mening. Maar blijkbaar speelden toen alle kleuters al met barbie poppen, dus kreeg ze er ook één.

Wat dan wel? Speelgoed is fijn als kinderen het kunnen manipuleren en er op verschillende manieren mee kunnen spelen. Wanneer het gebruik ervan niet vastligt en wanneer het niet snel kapot gaat. Daarom blijven Lego, Knexx, Kapla, knutselspullen en klei onverminderd populair. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Waschbaer.nl of Opzijnplek.nl. De webshop van de Nemo Amsterdam of IVN. Er staan veel verrassende ideeën op. Zo zijn kleuters dol op een zaklamp! Zo simpel kan het zijn.

Hebben jullie nog aanvullingen op deze tips? Ik lees ze graag!

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan ook aan bij meer dan 850 moeders uit Arnhem!

Previous post

5 asshole parents die het leven van hun peuter bederven

Next post

Sinterklaasactiviteiten in Arnhem

The Author

Rita Stronks

Rita Stronks

Al vanaf mijn tiende levensjaar ben ik gefascineerd door het jonge kind en het werd de specialisatie tijdens mijn opleiding (HBO) en werkplekken.
Nu, 47 jaar later kijk ik nog steeds met veel verwondering naar het jonge kind en het verveelt geen moment. Graag deel ik mijn kijk met de lezer.