Blog

Praktische tips bij het kopen van speelgoed

Speelgoed kopen lijkt vaak eenvoudig. In allerlei winkels is een wisselend aanbod van allerlei speelgoed. Zelfs in de supermarkt, bij de Action, het tuincentrum en de Ikea. Veel kinderen hebben dan ook heel veel speelgoed. Spelen ze er ook mee? Was het z’n geld waard?

Een paar overwegingen voor het kopen van speelgoed:

  • Vermijd zoveel mogelijk impulsaankopen
  • Wees eerlijk: koop je het omdat je het zelf zo leuk/schattig vindt of ” dit wilde ik vroeger zelf zo graag”? of koop je het voor je kind?
  • Observeer waar je kindje mee bezig is: vindt ze het leuk om vast te pakken, te stapelen, rollen, uit-en in elkaar te zetten? De ontwikkeling van een baby gaat razend snel, maar ook vanaf de dreumes/peuterleeftijd veranderen te interesses geregeld.
  • Maak een lijst met speelgoedwensen voor de duurdere spullen zodat je met de verjaardag en bv Sinterklaas weet wat je wil vragen aan de schenkers. Denk bv aan een houten knikkerbaan (bv van HABA) Een dreumes kan al met het begin-setje spelen en het is daarna eindeloos uit te breiden tot wel een jaar of 9. Duurzaam, uitdagend, zelfs leerzaam. Maar bv ook DUPLO, Lego, Kapla, Knex en mogelijk ander speelgoed, waarvan het erg fijn is als je er best veel van hebt (al vonden wij vroeger een schoendoos vol al héél erg veel, dus je hoeft ook weer niet te overdrijven..)

Tot mijn afschuw zie ik nog steeds het onderscheid tussen jongensspeelgoed en meisjesspeelgoed. Dit is een handige verkooptruc: koop een roze fietsje en de fabrikant weet dat je voor een volgend kind een nieuw fietsje moet kopen als dat een jongetje is. Kassa! Mijn tip: koop een rood, geel of groen fietsje ;-). Dit geldt ook voor allerlei andere producten zoals een zandbak, buggy of voetbal.

Los van wellicht overbodige aankopen speelt natuurlijk ook de discussie over de gender. Het lijkt mij vanzelfsprekend dat meisjes ook voetballen, riddertje spelen, bomen klimmen en jongens rondrijden met een pop in een buggy. Voorkeuren voor bepaald spel is niet gebonden aan sekse, maar aan het karakter van het kind. Het ene kind houdt meer van “wildere” activiteiten, een ander kind is meer een fröbelaar.

Ook hier geldt: less is more. Hoe meer speelgoed, hoe meer keuzes, hoe meer onrust. Dus biedt een gedeelte van het speelgoed aan dat bij de fase van het kind en het jaargetijde past  en berg de rest op. Bij verveling kun je weer iets tevoorschijn toveren.

Soms heeft een kind fantastisch speelgoed, maar is hij of zij er nog niet aan toe. Je kunt dit speelgoed een maand of 2 maanden wegzetten en dan opnieuw aanbieden. Een kind is zelden ’te oud’ voor bepaald speelgoed. 3-jarigen vinden het soms heerlijk om met hun babyspeelgoed te spelen en 10-jarigen ontdekken de zandbak weer opnieuw. Realiseer je dat spelen zowel ontdekken is maar ook heel veel herhalen herhalen herhalen.

Dit zijn een aantal uitgangspunten vóórdat je speelgoed koopt. Tips over speelgoed vind je in de volgende blog. In mijn vorige blog schreef ik over speelgoedtips voor kinderen tot twee jaar. Lees ook de vervolgblog: Praktische tips bij het kopen van speelgoed – Deel 2.

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan ook aan bij meer dan 850 moeders uit Arnhem!

Previous post

Luister jij naar jouw onderbuik gevoel?

Next post

Wisselmaandag

The Author

Rita Stronks

Rita Stronks

Al vanaf mijn tiende levensjaar ben ik gefascineerd door het jonge kind en het werd de specialisatie tijdens mijn opleiding (HBO) en werkplekken.
Nu, 47 jaar later kijk ik nog steeds met veel verwondering naar het jonge kind en het verveelt geen moment. Graag deel ik mijn kijk met de lezer.