Urineverlies na een bevalling; je bent echt niet de enige
Onlangs kreeg ik n mailtje of ik niet iets kon schrijven om moeders met urineverlies een hart onder de riem te steken zodat ze weten dat ze niet de enige zijn. Dit was het zetje wat ik nodig had om eindelijk weer eens een blog te schrijven. Ik hoop in dit stukje uit te leggen hoe het nu echt zit met urineverlies na een zwangerschap/bevalling en wat je er aan kunt doen. Want in de meeste gevallen is er heel veel aan te doen.
Veel vrouwen schijnen nog steeds te denken dat het erbij hoort; urine verliezen als je moet hoesten, lachen of tijdens het sporten. Je hebt immers 1 of meerdere kinderen gekregen en dat laat lichamelijk vaak wat sporen na. Meestal wordt er niet over gesproken, want de meeste vrouwen schamen zich er toch wel voor. En die oefeningen van de ‘gym’ die helpen helemaal niet, ‘dus dan is er vast niets aan te doen’ wordt vaak gedacht.
Vaak ligt het net wat anders
Door een zwangerschap en/of bevalling kan er schade ontstaan aan de bekkenbodem. Dit is de groep spieren (inclusief zenuwen en bloedvaten) waar je plasbuis, vagina en anus in zitten. Soms is de schade zichtbaar en is er geknipt of gescheurd, met of zonder hechtingen. Vaak ontstaat er ook schade door het grote gewicht (van de baby in de buik) dat deze spieren hebben moeten dragen tijdens de zwangerschap of door de rek die op deze spieren komt tijdens de bevalling. Dit kan ervoor zorgen dat de bekkenbodem minder goed zijn werk kan doen. Deze schade is niet altijd zichtbaar, maar kan grote gevolgen hebben zoals urineverlies of een verzakking.
Vaak lopen vrouwen al jarenlang rond met klachten en durven ze er niet over te praten. Soms weten hulpverleners ook niet goed wat ze hiermee aan moeten. In mijn praktijk zie ik veel vrouwen die al jarenlang klachten van urineverlies hebben en eigenlijk niets verwachten van therapie: hoe kan dat nou helpen? Ik hoor het ze bijna denken… Des te leuker als uiteindelijk blijkt dat ze weer kunnen sporten zonder urine te verliezen.
Ik blijf me er over verbazen hoeveel vrouwen niet eens weten wat de bekkenbodem is, laat staan dat ze in staat zijn om hun deze spieren bewust aan te kunnen spannen en los te kunnen laten. Dat is waar het dus ook vaak al mis gaat; vrouwen denken deze spieren goed aan te kunnen spannen en oefenen en oefenen en oefenen. Helaas zonder resultaat, want ze oefenen niet de juiste spieren. Zonde van de energie en tijd, zeker als het zelfs verergering van de klachten geeft.
Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft veel manieren om je aan te leren de bekkenbodemspieren goed aan te spannen en op de juiste manier te gebruiken tijdens je dagelijkse activiteiten en het sporten. Omdat deze spieren van buitenaf niet goed te beoordelen zijn is inwendig meevoelen of het gebruik maken van (myofeedback) apparatuur vaak van grote meerwaarde. Ook kunnen de juiste adviezen al erg veel helpen, welke adviezen ligt aan de persoonlijke situatie van de vrouw.
Kortom, heb je last van urineverlies?
Blijf er niet mee rondlopen , maar praat erover en zoek hulp. Je bent zeker niet de enige.
Monique, bekkenfysiotherapeut
Lees op deze pagina alle blogs van bekkenfysiotherapeut Monique Arts
Vond je deze blog leuk? Sluit je dan aan bij meer dan 850 moeders uit Arnhem!