Vijf termen waar peuters allergisch voor zijn

Allergie betekent overgevoeligheid. Denk aan een bijzondere, meestal heftige lichamelijke reactie op bepaalde stoffen of prikkels. Voor peuters geldt dit ook voor sommige woordjes. Die heftige reactie bestaat vaak uit een driftbui, onwijze koppigheid of de negeerstand (ook heftig hoor).
Peuters leren veel en snel. Gemiddeld wel zes nieuwe woorden op een dag. Veel nieuwe woordjes passen ze direct toe, vooral als ze hun voordeel ermee kunnen halen. Toen jullie peutertje het woord ‘chocola’ net had geleerd, werd deze niet direct toegepast in een eis om snoep? Ik bedoel maar. En er zijn woordjes waar peuters besluiten allergisch voor te zijn. Ik noem er vijf.
Niet doen
Je zou misschien denken dat ‘nee’ op nummer een staat. Maar een peuter is die fase al voorbij. Peuters stellen namelijk nauwelijks vragen. Peuters doen gewoon. Door hun veranderende puberbrein is 80% van wat ze doen gevaarlijk, irritant of asociaal. Het zorgt ervoor dat wij moeders ‘niet doen’ op repeat hebben staan. Vooral de verschillende variaties, sissend, fluisterend of gillend, maken bij peuters allerlei allergische reacties los.
Nee
Een stevige tweede in dit lijstje is dus ‘nee’. Ik denk dat een peutermoeder gemiddeld 80 tot 100 keer per dag het woord ‘nee’ gebruikt. Net iets minder vaak dan ‘niet doen’. Dit is het bewijs dat wij mensen niet altijd leren van ervaring. We weten namelijk dat peuters geen gehoor geven aan onze kreet, toch zeggen we het keer op keer.
Op
Kort woord van twee letters, maar met een te diepe en/of abstracte betekenis voor een peuter. Misschien wordt het te vaak verward met ‘op’ als voorzetsel, en besluiten peuters daarom dat zij er er allergisch voor zijn. Soms denk ik dat mijn peutertje een wetenschapper in de dop is. Wanneer iets echt op is, moet dat namelijk nog gevalideerd worden met een pinky swear, een lege verpakking en de verklaring van een derde persoon.
Straks
Zodra je je tongpunt tegen het tandvlees achter je voortanden hebt geplaatst om de S-klank te produceren heb je de garantie voor een peuterdriftbui te pakken. Straks staat onder peuters bekend als synoniem voor ‘nooit’. Laten we bij deze even omdenken; want eigenlijk willen de peuters ons een levensles gecombineerd met het getting-things-done-principe leren. Leef in het moment, verspil geen tijd. Waarom uitstellen als het nu ook kan.
Eet je groenten
Naast wetenschapper is mijn peutertje is een healthfreak in de dop. Hij is al een half jaar op een strikt dieet wat bestaat uit vlees en brood. Andere koolhydraten of groenten heeft hij verbannen. Het maakt niet uit in welke vorm, vloeibaar/vast/rauw/gekookt/vermomd, het gaat er niet in. Elke dag zeg ik: “Eet je groenten”. En elke dag kijkt hij me aan alsof ik hem vraag een koeienoog te eten, met bijbehorende reactie van walging.
Ik hoop in ieder geval dat mijn peutertje snel over zijn allergie heen groeit. Ik weet ook dat dit waarschijnlijk een utopie is. Een moeder mag dromen, toch?