Zwanger: dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering
Wanneer je zwanger bent is het goed om je zorgverzekering eens te onderzoeken. Wat wordt er vergoed vanuit je huidige aanvullende verzekering en sluit dat aan bij jouw wensen? In onze vorige blog lieten we de vergoedingen van zorgverzekeraars rondom borstvoeding zien. In deze blog lees je wat er wel en niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Medische zorg
Alle medische zorg rondom de bevalling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dat zijn bijvoorbeeld de afspraken en controles bij de verloskundige. Of echo’s die worden voorgeschreven door huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Ook de 20-weken echo valt hieronder. Wanneer er medische noodzaak is voor een NIPT test, vruchtwaterpunctie of vlokkentest wordt dit ook vanuit de basisverzekering vergoed.
Kraamzorg
Vanuit de basisverzekering wordt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vergoed. De kosten voor kraamzorg gaan wel ‘af’ van je eigen bijdrage. Het aantal uur kraamzorg dat vergoed wordt is afhankelijk van je situatie. Standaard ontvang je 49 uur kraamzorg bij borstvoeding en 45 uur bij kunstvoeding. In 2017 ben je een eigen bijdrage van €4,30 per uur kwijt aan kraamzorg.
Aanvullende verzekering
Voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, een zogenaamde poliklinische bevalling, wordt er een wettelijk eigen bijdrage van €333,46 euro gerekend. Bij sommige zorgverzekeraars wordt dit vergoed vanuit een aanvullend pakket. Cursussen, zoals zwangerschapscursussen of een cursus babymassage wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoedingen voor hulp bij borstvoedingsproblemen hebben we eerdergenoemde blog op een rijtje gezet. Niet elke verzekeraar vergoedt hetzelfde. Leg daarom de aanvullende pakketten naast elkaar om hier een goed beeld van te krijgen.
Vond je dit bericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem: