BlogNieuws

Arnhemse Moeders enthousiast over zwangerschapscursus

Arnhemse Moeders enthousiast over zwangerschapscursus (1)
Degenen die ons regelmatig volgen hebben hem vast voorbij zien komen: onze enquête met vragen over zwangerschapscursussen is inmiddels 200 keer ingevuld. Misschien geen waterdicht, aan alle kanten dichtgetimmerd representatief en valide onderzoek, maar wel een leuke inkijk in wat jullie bezighoudt!

Top 3
Zwangerschapsyoga is onder Arnhemse Moeders met afstand het meest geliefd tijdens de zwangerschap. Meer dan 80% van de respondenten hebben deze cursus  gevolgd. Samen Bevallen (een informatiecursus voor beide partners) staat op twee. Cursussen gericht op bewegen (Zwangerfit of Mom in Balance) maken de top 3 compleet.

Waarom deze cursus?
Om goed voorbereid de bevalling in te gaan en om ademhalingstechnieken te leren.  Dat zijn in veruit de meeste gevallen (42%) redenen om een zwangerschapscursus te volgen. Andere drijfveren zijn het bewust bezig zijn met je zwangerschap en je kindje (16%) en om te ontspannen (18%). Blijven bewegen wordt in 5% van de gevallen genoemd. Het sociale aspect “het ontmoeten van lotgenoten” wordt in slechts 9% van de gevallen benoemd als belangrijke reden. Om niet alleen, maar om met de partner samen voor te bereiden wordt slechts in 3% van de gevallen als reden gegeven.

Via verloskundige of gynaecoloog
Verloskundigen en gynaecologen blijken een grote rol te spelen bij het uitkiezen van een zwangerschapscursus. Maar liefst 47% geeft aan dat zij via een verloskundigen of gynaecoloog terecht zijn gekomen bij hun cursus.
Ook geven respondenten aan dat ze bij een cursus komen door (online) te zoeken (28%) of via familie/vrienden (15%).

Ook voordelen tíjdens de zwangerschap
Opvallend: waar wij vooraf hadden verwacht dat een cursus vooral zou bijdragen aan de bevalling zelf, geeft 93% van de respondenten aan er vooral ook iets aan gehad te hebben tijdens de zwangerschap. Zij ervoeren vooral meer ontspannenheid en zelfverzekerdheid omdat zij zich goed voorbereid voelden. Fijn vonden zij vooral het oefenen van ademhalingstechnieken, en het feit dat de cursus een moment van ontspanning was.

Hoewel het sociale aspect niet als eerste wordt genoemd bij het kiezen van een cursus geven de moeders aan hier veel aan te hebben gehad. Het delen van ervaringen met vrouwen die allemaal ongeveer even ver in de zwangerschap zijn (evt. via de groepsapp) wordt als zeer fijn ervaren.

89% van de respondenten vonden de cursus ook bijdragen aan de bevalling zelf. Voordelen noemden zij het weten hoe je de voortekenen herkent, het leren vooral rustig te blijven tijdens de bevalling en het weten wat zij moeten doen.

Rapportcijfers?
Cursisten zijn erg tevreden: het gemiddelde rapportcijfer is een 8,9! Een 10 is maar liefst 70 keer uitgedeeld en een 9 in totaal 59 keer. Op deze pagina vind je een overzicht van zwangerschapscursussen in Arnhem.

 

De infographic over zwangerschapscursussen in Arnhem is te downloaden via deze link.

Previous post

Kunnen meisjes met auto's spelen en jongens met barbies? Dit vinden jullie:

Next post

Circusinstuif bij Circusschool Arnhem

The Author

Redactie

Redactie