Blog

Herinneringen aan je placenta

De placenta is tijdens de zwangerschap een belangrijk onderdeel van de fysieke verbinding tussen moeder en kind. Nadat het zijn taak maandenlang heeft uitgevoerd wordt het vlak na de baby geboren. Na de geboorte wordt de placenta in de meeste gevallen weggegooid. Sommige mensen doen er echter liever wat creatiefs mee. En omdat het opeten van de placenta niet aan iedereen besteed is (en daar ben ik er zeker één van) en een begrafenis misschien wat cliché is, geven we je graag wat extra inspiratie.

Een échte foto

Wie het heeft over het bewaren van herinneringen, komt al snel uit bij de oude, vertrouwde foto. Het is echter zeer aan te raden om écht goede foto’s te laten maken. De huis-tuin-en-keuken foto’s die we zelf met onze Iphone of met ons simpele cameraatje maken zijn hartstikke leuk, maar écht goede foto’s zijn, zeker na verloop van tijd, heel erg waardevol. Het inhuren van een fotograaf voor bij de geboorte kost wat, maar dan heb je ook een prachtige herinnering van de hele geboorte en, ja, van de placenta.

Baby met placenta

Placenta-afdruk

Vergelijkbaar met de foto: je hebt een herinnering van je placenta op papier. Maar de afdruk heeft fysiek in contact gestaan met de placenta zelf en is hier zelfs door gevormd. De placenta-afdruk is een item dat na een tijdreis in het fotoboek altijd bijzonder blijft. Het brengt je bijna fysiek weer in contact met je baby, die dan misschien wel 45 jaar oud is.

Navelstreng in de oven (maar niet om te eten!)

Deze tip is specifiek voor de navelstreng! We gaan bakken, maar niet omdat we honger hebben. Wanneer je de navelstreng van jou en je kindje in de oven stopt, zal hij goed houdbaar blijven. De navelstreng is bijzonder buigbaar vlak na de geboorte. Je legt hem in de vorm die jij wilt en bakt hem op lage temperatuur. Zo droogt de navelstreng helemaal in en blijft hij in de vorm die jij gekozen hebt! Hoewel het bizar klinkt heeft het ook wel iets:

Seriously how cool is this spiral shaped cord keepsake, especially with its cute little false knots?? . A false knot is an area of the cord that has localised redundant looping and/or dilation of the umbilical arteries that cause a “knot-like dilation” within the Wharton’s jelly. . They are quite common and are of no significance consequence to the outcome of the birth. ✨But no less interesting ? . . Not to be confused with a “true knot” which are much less common; occuring less than 1% of cords (I’ve seen only 2-3 in my time). True knots may occur in utero during pregnancy or at birth as the baby passes through a loop of cord that is pulled tight after birth. These can cause circulation issues if they are really tight! . . #cord #falseknot #trueknot #midwife #doulalife #studentmidwife #placentalife #placentanatomy #placentawise #cordkeepsake #birthwise #whartonsjelly #birthnerd #bodywisebirthwise

Een bericht gedeeld door BodyWise BirthWise (@bodywise_birthwise) op

Previous post

Nieuw: Iedereen in Arnhem kan de kleertjes krijgen

Next post

Dit zijn de populairste babynamen in Gelderland!

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.