Keizersnede minder onschuldig dan gedacht
Veel vrouwen in Nederland denken dat de keizersnede de meest veilige manier van bevallen is. Ten onrechte. Snijden in een lichaam neemt altijd extra risico’s met zich mee. Het is dan ook niet voor niets dat de keizersnede alleen bij medische noodzaak uitgevoerd mag worden. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt nu ook dat de kans op een snelle buikoperatie als gevolg van een keizersnede verrassend hoog is. Direct na de bevalling, of enkele dagen daarna.
Oorzaken zijn het scheuren van de baarmoeder, heftige interne bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Het risico op zo’n operatie is in alle situaties klein. Zo komt het op elke 10.000 bevallingen 30x voor wanneer er sprake is van een keizersnede. Het verrassende zit hem vooral in het verschil met de natuurlijke bevalling, waar het op evenveel bevallingen maar 2x voorkomt. Daarbij is het risico bij een geplande keizersnede 10x zo groot en bij een ongeplande keizersnede 17x. Bijna de helft (40%) van alle operaties zijn nodig na het geboorte van het eerste kind. Bij 30% van de operaties moet de baarmoeder worden verwijderd; niet alleen een grote operatie, maar ook het einde van een eventuele extra kinderwens.
Het Leids UMC gaat meer onderzoek doen naar complicaties als gevolg van een keizersnede. Dit onderzoek richtte zich op specifieke complicaties. Er moet nog onderzoek worden gedaan, maar het lijkt wel duidelijk dat er nog veel meer nadelen aan keizersneden kleven als dat de meeste mensen nu denken. Infecties en beschadiging van blaas en darmen zijn sowieso vaak al het gevolg van een keizersnede. Daarnaast kan een litteken op de baarmoeder scheuren bij een volgende baring.
Ook in Nederland groeit het aantal keizersneden, waarschijnlijk door zwangere vrouwen met een migratieachtergrond die druk uitvoeren op gynaecologen om een keizersnede uit te voeren. In het buitenland is de keizersnede namelijk veel gangbaarder.
Bron: Trouw