Blog

Roken (tijdens zwangerschap) beschadigt nieren kindjes

We wisten al dat roken tijdens de zwangerschap de kans op complicaties bij de bevalling sterk vergroot én dat afwijkingen bij het kindje ook veel vaker voorkomen. Een miskraam, vroeggeboorte, te laag gewicht, loslating van de placenta, benauwdheid, astma, hersenbeschadiging, ADHD, leerproblemen, lagere intelligentie en obesitas. Allemaal zaken waarvan de kans vergroot wordt wanneer tijdens de zwangerschap wordt gerookt. Nieuw onderzoek voegt nóg een complicatie toe aan dat lijstje.

Uit onderzoek van wetenschappers uit Kyoto, Japan blijkt namelijk dat peuters van moeders die rookten tijdens de zwangerschap, veel meer eiwit verliezen bij het plassen dan leeftijdsgenootjes. Ook bij peuters waarvan de moeder niet rookte tijdens de zwangerschap, maar waar na de geboorte wel in de buurt is gerookt, is dezelfde trend te zien.

Dat volwassen rokers meer eiwit hebben in hun urine was al bekend. Bij kinderen was echter nog niet veel onderzoek gedaan naar beschadiging aan de nieren. Nu blijkt dus dat roken tijdens de zwangerschap én roken in de buurt van kinderen nóg meer negatieve gevolgen kan hebben. Benieuwd hoe het onderzoek is uitgevoerd? Meer informatie vind je op de website van de Nierstichting.

Vond je dit bericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Keizersnede minder onschuldig dan gedacht

Next post

babypark - Winter Sale bij Babypark. Profiteer nu van mooie acties!

The Author

Redactie

Redactie