Blog

Voedingscentrum en kinderartsen oneens over peutermelk

Het advies van drie kinderartsen om kinderen tussen de één en drie jaar verrijkte peutermelk te laten drinken, is door het voedingscentrum als schijnoplossing weggewuifd. Dat meldt de Nationale Zorggids op hun website. Afgelopen week kwamen eerdergenoemde artsen met dit advies omdat koemelk volgens hen te weinig bouwstoffen zou bevatten.

Aanleiding was een tekort aan vitamine D en ijzer bij kinderen die koemelk drinken. De peutermelk wordt een schijnoplossing genoemd, omdat het leren eten van groente, fruit, granen, vlees en vette vis ook voor de benodigde stoffen zorgt. Zo laat Astrid Postma-Smeets van het voedingscentrum weten: ‘Natuurlijk kan het soms moeite kosten om je kinderen gezond te laten eten, maar de kans dat het later gezond en gevarieerd eet is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met veel verschillende smaken en structuren’ Het Voedingscentrum adviseert daarom het volgende:

Kinderen tussen de één en drie jaar oud kunnen prima overstappen op gewone koemelk. Door een kind dagelijks tweemaal 150 milliliter melk, karnemelk of yoghurt te geven krijgen ze voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12 binnen. Het Voedingscentrum benadrukt het belang van voldoende vitamine D. Daarom zouden kinderen tot vier jaar iedere dag een supplement van 10 microgram moeten krijgen. Zo blijven hun botten en tanden sterk.

Jeugdartsen die niet bij het onderzoek betrokken waren, zetten hun vraagtekens bij het onderzoek. Een groot deel van de onderzochte kinderen kwam al naar het ziekenhuis voor een medische ingreep, waardoor de kans op tekorten sowieso hoger is. “Te weinig vitamine D veroorzaakt afweerproblemen, dus het is niet ondenkbaar dat kinderen met een tekort vaker voor zo’n ingreep naar het ziekenhuis moeten”, aldus jeugdarts Lucy Smit. Ook is het zo dat ouders vaak niet de benodigde vitamine D-supplementen aanreiken, terwijl het onderzoek is uitgevoerd toen dat vitamine-advies net nieuw was. Eventuele nieuw onderzoek zou volgens haar dan ook tot andere uitkomsten leiden.

Vond je dit bericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Ballorig onder toezicht: voldoet opnieuw niet aan veiligheidseisen

Next post

Ik had voor mijzelf ook een coach gewenst

The Author

Redactie

Redactie