Blog

Vrouw Kind Centrum pas in 2021 in Arnhem

De komst van een modern vrouw-kind-centrum (VKC) laat langer op zich wachten in Arnhem: in 2021 zal deze pas haar deuren openen. In het VKC zal een geboortehuis herrijzen. Met huiselijk ingerichte kamers waarbij medische apparatuur is weggewerkt, de aanwezigheid van een bad en gezinskamers voor na de geboorte wordt een zo huiselijk mogelijke sfeer gecombineerd met de zekerheid en veiligheid van een ziekenhuis.

De komst van het VKC is met 5 jaar uitgesteld: de verbouwing van operatiekamers en intensive care hebben prioriteit gekregen over het VKC. De bouw van een nieuwe vleugel aan het Rijnstate ziekenhuis is dus opgeschort en begint in 2019. Opaal , de vereniging van verloskundigen in de regio Arnhem, wilden een geboortehuis in Arnhem. In 2012 werde de bouw bekend gemaakt, maar uiteindelijk kwamen de verloskundigen toch terug op hun plannen om te investeren.

,,Er zitten te veel nadelen aan. Wij kozen in 2012 voor een geboortehuis omdat het landelijk een trend was. Het is een grote investering, die wij het toch niet waard vinden. Als een bevalling niet goed verloopt, moet een moeder alsnog van het geboortehuis naar het ziekenhuis. Eigenlijk geeft een geboortehuis schijnveiligheid.” Zo laat de voorzitter van Opaal weten aan De Gelderlander.

Dat het VKC er nu toch komt, is omdat het volgens Rijnstate écht noodzakelijk is. ,,De omstandigheden zijn nu erbarmelijk. Ouders werken thuis maandenlang aan een babykamer en hier liggen de moeders met z’n vieren op een rij. Als een kind te vroeg geboren is en op de afdeling neonatologie komt te liggen, kunnen moeder en kind niet altijd samenblijven.  Dat is niet meer van deze tijd.” Laat het ziekenhuis optekenen in eerdergenoemd dagblad.

Tot het zover is worden in het ziekenhuis 12 gezinskamers en 3 verloskamers met bad ingericht. Deze zullen verdeeld worden volgens het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe.

Bron: De Gelderlander

 

 

Vond je dit bericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Flesvoeding na toevoeging net zo effectief als borstvoeding

Next post

Kraamtijd: drie dingen die ik anders had willen doen

The Author

Redactie

Redactie