Blog

Te veel vrouwen ingeknipt bij bevalling

Veel te veel vrouwen worden onnodig ingeknipt tijdens de bevalling, vaak zonder medische aanleiding. Bij vrouwen die thuis of vrijwillig in het ziekenhuis bevallen gaat het om 19,2%, bij vrouwen die met een medische indicatie in het ziekenhuis bevallen gaat het om bijna de helft: 48,5%. Veel vrouwen hebben nadien nog steeds veel klachten: een trekkend gevoel, lang aanhoudende pijn of pijn bij het vrijen.

Dat meldt de Nationale Zorggids. “In Zweden, een land met vergelijkbare geboortezorg als in Nederland, werd in 2010 6,6 procent van de vrouwen ingeknipt. In Nederland was dat destijds 30,3 procent. Dat is een opmerkelijk verschil”, laat Gaakeer-Gort, voorzitter van de Stichting Bevallingstrauma weten. Ze vindt de cijfers veel te hoog, en constateert dat medici in Nederland veel te knipgraag zijn; wanneer een moeder een bepaalde tijd aan het persen is of er gevonden wordt dat de bevalling te lang duurt bijvoorbeeld. Dat is vaak al na anderhalf uur.

Nederland kent geen richtlijnen voor inknippen; ziekenhuizen bepalen zelf wanneer zie hiertoe over gaan. Vrouwen hebben van te voren geen keuze en zijn niet op de hoogte van de knippercentages. Stichting Bevallingstrouma eist meer transparantie: vrouwen moeten op de hoogte worden gebracht en weten dat het niet altijd nodig is en er een keuze is.

Knippen zorgt altijd voor een ernstige wond en zorgverleners moeten hier bewuster mee omgaan. Dat vindt Anna Seijminsbergen-Schermers, onderzoeker en verloskundige bij de VU in Amsterdam en de Academie voor Verloskunde.“Veel van deze vrouwen zouden anders veel minder of geen schade hebben gehad van de bekkenbodem. Door inknippen hebben vrouwen na de bevalling vaak meer klachten en pijn, dan wanneer ze zijn gescheurd”

Previous post

Ik had voor mijzelf ook een coach gewenst

Next post

Review: blij met mijzelf door personal trainer

The Author

Redactie

Redactie