Blog

Winterjas in hartje zomer

De kou mag dan misschien zijn intrede nog niet hebben gedaan: mijn winterjas en ik horen alweer samen als een moeder en haar kind. Zeker 2 weken lang houdt het zwarte textiel van dit pareltje uit mijn garderobe mijn lichaam alweer (veel te) warm. Of ik gek ben geworden? Nee! De reden voor dit toch wel opvallende gedrag is het simpele feit dat ik hem weer pas! Zoals je hebt kunnen lezen ben ik een paar maanden geleden gestart bij een personal trainer. En dat begint zijn vruchten af te werpen!

Helaas heeft dat wel wat langer geduurd dan in eerste instantie gepland. Het is over het algemeen best haalbaar om 1 kilo per week af te vallen, en dat is dan ook waar we vol voor gingen. Helaas ging het bij mij niet zo hard en viel ik maar 1 kilo per máánd af. Niet leuk dus. Ik ben echter niet bij de pakken neer gaan zitten en heb gedaan wat iedereen zou moeten doen: niet opgeven en doorgaan. Inmiddels ben ik 8 kilo lichter en aardig wat centimeters smaller.

Een tijdje geleden kwam ik mijn oude winterjas dus weer eens tegen. Hij is al meer dan 5 jaar oud, maar nog veel te leuk om weg te doen. De reden dat ik ‘m de afgelopen 4 jaar niet droeg? Ik voelde mij er niet fijn in. Voor mijn gevoel zag ik eruit als een wandelend worstje. Mijn vriend zegt dat ik niet zo achterlijk moet doen en overdrijf, maar iets te klein was hij in ieder geval wel. Op een gegeven moment werd de jas een ding op zich. Ik noemde het een doel, het weer passen van deze jas, maar eigenlijk was het wekelijks tegen beter weten in passen van het kledingstuk een milde vorm van zelfkastijding. Het is één van de redenen geweest om met Rik aan de slag te gaan: van het doel op papier een wérkelijk doel maken.

En zo komt een mens dus op het punt dat ze met een bezwete rug de 25oC warme buitenwereld betreedt met een winterjas aan (of, uiteindelijk, over haar arm gedrapeerd). Elke afvalmijlpaal zorgt weer voor nieuwe motivatie om door te gaan, ondanks dat het niet zo snel gaat als je hoopt. Ik voel me al stukken beter, nog meer kleding past weer en shoppen is weer leuk! Ik ben vooral blij dat afvallen nu geen trucje meer is maar echt een nieuwe levensstijl die ik omarm. Vroeger had ik veel moeite met het laten staan van lekkere dingen. Nu geniet ik nog steeds van een taartje, koekje of stukje chocola, maar niet meer zo vaak en niet meer zo veel. En de hoofdregel is dan: alleen als het een échte ’10’ is. En weet je,  eigenlijk zorgt dat ervoor dat je er nog meer van geniet dan voorheen.

Een personal trainer lijkt duur, en dat is het misschien ook wel. Maar ik denk dat ik dit resultaat en deze mindset-verandering niet had bereikt als ik niet was gestart met Rik. Afvallen draait niet alleen om het fysieke aspect van gewicht verliezen. Er moet een verandering plaatsvinden in hoe je denkt en wat je doet. Daarbij heeft het werken met een personal trainer voor mij heel goed gewerkt. Ik weet nog dat hij in de eerste weken heel ‘streng’ was. Maar door deze houding dwong hij eigenlijk een vorm van commitment af die je uiteindelijk zelf nodig hebt om ermee door te gaan. En dat is echt heel veel waard!

Stand van zaken:
Gewicht: -8 kilo (10 te gaan)
Buikomvang: – 6 centimeter
Vetpercentage: – 4%

Previous post

Miskraam of geboortedefect voorkomen met vitamine B3

Next post

Nieuw in Rijkerswoerd: speelmorgen voor peuters tot 2 jaar

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.