Blog

Geen eenzame kerst voor Arnhemse Moeders

Kerst is voor ons hét unieke jaarlijkse moment waarop onze gehele familie zo goed als compleet is. Van dat samenzijn genieten we dan allemaal intens. Het ene moment zit ik opgekruld onder een dekentje op de bank grappige hondenvideo’s te kijken met mijn neef en het andere moment help ik mijn tantes in de keuken, bij het bereiden van allerhande Molukse gerechten en lekkernijen. Ja, voor mij is kerst écht een familiefeest. 

Een paar dagen geleden zag ik een oproepje van een moeder: Suzanne Dartee – van Meene. Ze nodigde een alleenstaande moeder uit, – die anders kerst alleen zou vieren – , om samen met haar kinderen een kerstdag bij hen te vieren. Ik raakte geïnspireerd en benaderde haar. Haar verhaal lees je onder aan deze pagina. Ik had eigenlijk nooit stilgestaan bij het feit dat er éénoudergezinnen zijn die kerst als eenzaam kunnen ervaren, terwijl dat voor tweeoudergezinnen net zo hard kan gelden als ze bijvoorbeeld weinig andere familie of vrienden hebben waar zij de kerstdagen mee kunnen vieren. Daarom wil ik via Arnhemse Moeders gezinnen aan elkaar koppelen. Juist met kerst wil je graag samenzijn. Of dat nou met familie, vrienden of andere gezinnen is.

Gezinnen die extra plek(ken) hebben aan de kersttafel
Gezinnen die extra plek(ken) hebben wil ik vragen om zich op te geven. Met zo’n relatief klein gebaar kun je namelijk écht het verschil maken voor gezinnen die het samenzijn met kerst missen. Ook, of misschien wel juist, voor de kinderen kan dit een hele speciale ervaring zijn.

Gezinnen die extra plekken aan tafel over hebben en gezinnen die kerst graag samen willen doorbrengen kunnen zich aanmelden via lisa@arnhemsemoeders.nl.

Als je geen extra plek over hebt, kun je vooral meehelpen door dit bericht te delen!

Het verhaal van Suzanne

“Dit idee is eigenlijk ontstaan doordat wij zelf als gezin met de feestdagen vaak alleen zijn. Onze familie woont namelijk ver weg en wij hebben zelf niet de middelen om ver weg te gaan met OV. Wij lopen zelf bij de voedselbank en ook daar hoor je vaak dat alleenstaande moeders met de feestdagen alleen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze ook niet de financiële middelen of mogelijkheden hebben om ver te reizen. Vroeger nodigde mijn schoonmoeder met kerst altijd iemand uit die alleen was met kerst of die t moeilijk had zodat ook die mensen een warm kerstgevoel konden ervaren.Het ging dan niet om kadootjes of iets maar gewoon het samen zijn met anderen Wij hebben dit ook jarenlang gedaan voor wij kinderen kregen Onze dochter is tussen kerst en oud en nieuw geboren. We hebben hierom even een paar jaar overgeslagen maar nu zij bijna 4 is willen wij haar ook meegeven dat niemand alleen mag zijn met kerst en de keus voor een alleenstaande moeder met jonge kindjes heeft te maken met het feit dat voor onze dochter het ook heel leuk is als er andere kindjes bij zijn zodat zij lekker kan spelen. Daarnaast is t leven als alleenstaande moeder gewoon zwaar en soms eenzaam en als wij dan met een klein gebaar een moeder met kindje(s) het gevoel kunnen geven dat ook zij ertoe doet dan doen wij dat graag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous post

Arnhemse bevallingen: de bevalling van Galina

Next post

Ongepaste vragen? Niet voor de bekkenfysio ;-)

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.