Help babylevens te redden met overgebleven kraammateriaal
Onlangs heb ik zelf mijn overgebleven kraammateriaal ingeleverd bij Puur Vroedvrouwen. Ik wist al dat zij dit opstuurden naar Gambia. Maar hoe zit dat nou precies? En hoe draagt dit bij aan het redden van babylevens? Daarover vertelt Ellen Plaschek, vroedvrouw bij Puur Vroedvrouwen.
Ellen heeft al heel wat Arnhemse moeders bijgestaan in hun zwangerschap en tijdens hun bevalling. Dat ze zich daarnaast ook inzet voor moeders in Gambia is inmiddels bij heel wat moeders in de omgeving bekend. Met haar stichting Puur Foundation is ze al ruim zeven jaar actief voor veilig en respectvol moederschap in Gambia. En ze kan daarbij altijd hulp gebruiken.
Vanaf het eerste moment dat Ellen een bevalling meemaakte in Gambia wist ze dat ze meer wilde doen. Volgens Ellen verdient elke baby een goede start en elke moeder goede zorg. “Een vieze gebruikte doek om na de bevalling op te zitten, een oud touwtje om de navelstreng af te binden, geen gesteriliseerde instrumenten: dit is voor ons niet denkbaar. Toch gebeurt het in Gambia en daardoor sterven er baby’s en moeders. Veel meer dan nodig is.”
Met Puur Foundation steunt Ellen samen met een groot aantal andere vrijwilligers een kraamkliniek in Serekunda, een grote stad in Gambia. Zij doen dit door het inzamelen en verzenden van kraammaterialen en medische middelen.
Ook reist Ellen ieder jaar samen met haar team naar Gambia waar zij trainingen en advies geven over bijvoorbeeld hygiëne, praktische inrichting van de verloskamer, hoe er gereanimeerd moet worden, hoe de nazorg moet zijn en hoe de borstvoeding goed op gang kan blijven. Met enkele aanpassingen in het medische materiaal en door goede voorlichting te geven worden babylevens gered en daalt het sterftecijfer in Gambia.
“En ieder jaar zien we dat de verbeteringen die we hebben ingevoerd ook echt effect hebben. De driedagen-poli, die we drie jaar geleden oprichtten, loopt goed. Moeders komen nu na twee of drie dagen na de bevalling al op de eerste controle, voorheen duurde dat een week. Er is veel aandacht voor hygiënisch werken en er wordt efficiënter en nauwkeuriger gewerkt” vertelt Ellen.
Helpen?
Heb je zelf kraammateriaal over? Lever dat dan in bij Puur Vroedvrouwen. Ook zijn er regelmatig vrijwilligers nodig, bijvoorbeeld voor het inpakken van de zendingen of het ophalen van kraammateriaal uit de omgeving. En, ondanks dat alle vrijwilligers zich helemaal kosteloos inzetten, is er altijd geld nodig. Voor het verschepen van de goederen, voor aanpassingen in het ziekenhuis, of het maken van trainingsmateriaal. Donaties zijn daarom heel hard nodig en welkom op bankrek.: NL27 TRIO 0390 9735 72 ten name van Puur Foundation, Arnhem.
Wil je op de hoogte blijven van het werk van Puur Foundation? Volg ze dan op Facebook.