Let’s talk about sex… of eigenlijk toch liever niet ?!
Wanneer ik aan patiënten vraag of ze vlak na hun zwangerschap seksueel actief zijn, krijg ik de meest uiteenlopende antwoorden. Veel jonge moeders geven aan veel minder behoefte te hebben aan seks. Veel gehoorde redenen zijn onder andere dat ze vaak te moe zijn en allang blij zijn als ze kunnen slapen. Ik schrijf deze blog omdat er teveel vrouwen zijn die pijn bij het vrijen ervaren en daar vaak mee rond blijven lopen. Zonde, want er is meestal heel veel aan te doen!
De eerste keer vrijen na een bevalling is voor de meeste vrouwen (én mannen) spannend. Dat is niet zo gek, want er is een kind uit de vagina gekomen met alle mogelijke gevolgen van dien. Sommige vrouwen hebben een knip gehad of zijn ingescheurd en soms is er zelfs een vacuümpomp gebruikt. Bij veel vrouwen zijn dan ook hechtingen nodig. Het is normaal dat de vagina er na de bevalling anders uit ziet dan voor de bevalling en dat maakt vrouwen soms heel onzeker.
Wanneer vrouwen na de bevalling weer gaan vrijen kunnen littekens gevoelig zijn. Hierdoor kan het zijn dat de bekkenbodemspieren teveel gaan aanspannen door overcompensatie, wat dan weer een toename van de pijn op die plek kan veroorzaken. Ook kunnen angst voor pijn, schaamte voor het veranderde lijf en zorgen om de baby veel spanning geven. Ook dit kan ervoor zorgen dat er teveel spanning in de bekkenbodemspieren ontstaat. Meestal gebeurt dit niet eens bewust.
Veel vrouwen schamen zich voor deze klachten en durven er met niemand over te praten. Niet met hun partner en al helemaal niet met een zorgverlener. Op het moment van de nacontrole zijn veel vrouwen seksueel nog niet actief en het is vaak een hele stap om met zoiets intiems naar een huisarts of andere zorgverlener te gaan.
Ook vrouwen die nooit zijn bevallen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Er zijn diverse zorgverleners die bij deze klachten kunnen helpen. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft in het geval van te gespannen bekkenbodemspieren en/of pijnlijke littekens diverse behandelmogelijkheden om deze klachten te doen verminderen of om er zelfs voor te zorgen dat ze helemaal overgaan. Indien nodig kan een bekkenfysiotherapeut doorverwijzen naar andere hulpverleners.
Blijf er dus niet mee rondlopen, maar praat erover en kijk wat je eraan kunt doen. Seks hoort tenslotte leuk te zijn en ontspanning te geven, in plaats van voor stress te zorgen.
Monique Arts, geregistreerd bekkenfysiotherapeut